Archief

Concert op vrijdag 6 maart, aanvang 20.00 uur. Deur open om 19.30. Kaarten reserveren a € 20,- op info@ijsselsalon.nl

Ludwig van Beethoven door Paola Volpe, piano en Liliana Bernardi, viool. Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag op 8 maart, spelen deze Italiaanse dames de sterren van de hemel in een prachtig programma met werken van Ludwig van Beethoven, die 250 jaar geleden werd geboren. 

Zondag 2 februari 2020 Aanvang 15.00 uur, IJsselkade 21 Zutphen. Liedconcert 

De Vrienden van het Lied organiseert het Liedconcert de Ster van Huygens met Leonore van Sloten, mezzosopraan en Willem Mook, luit. Zij vertolken in de IJsselsalon de muzikale wereld van Constantijn Huygens en zijn vrouw Suzanna van Beerle, met o.a. werken van Huygens, Lambert en Lanier.

 

Zondagmiddagconcert 18 augustus . Aanvang 16.00 uur. Deur open om 15.30 Het wordt een jaarlijkse traditie dat Meri Khojayan, viool en Robert Poortinga piano, naar Nederland komen en een concert geven in de IJsselsalon. Dit keer een prachtig programma met Sonate no 32 van Mozart en de drie Romances van Clara Schumann. Na de pauze de grandioze tweede sonate van Robert Schumann. Als uitsmijter de virtuoze opus 18 van de Airs Espagnols van Pablo de Sarasate.

Programma

Wolfgang Amadeus Mozart
Sonate no.32 Kv.454 in Bes-groot (1784)
Clara Schumann
3 ‘romances’ voor viool en piano op.22 (1853)
—Pauze—
Robert Schumann
Sonate no.2 Op.121 in D-klein (1851)
Pablo Sarasate
Airs Espagnole Op.18 (1874)

Robert Poortinga
Robert heeft 6 jaar gestudeerd bij de gerenommeerde Georgische pianodocente Tamara Poddubnaya. Aanvankelijk aan het conservatorium in Groningen, maar na het behalen van zijn propadeuse is hij op uitnodiging van mevr. Poddubnaya meegegaan naar het Long Island Conservatorium in New York voor een zeer intensieve studie. In december 2012 is Robert daar summa cum laude afgestudeerd. Na zijn studie in New York heeft Robert o.a. gestudeerd bij Konstantin Bogino (Italië) en Jean Francois Bouvery (Frankrijk). Hij neemt jaarlijks deel aan meerdere festivals in binnen- en buitenland. Verder heeft Robert concerten gegeven in Bethel ME (Gould Academy). WMP Concert Hall, Manhattan (NY) en Merkin Hall (NY). Na het behalen van zijn tweede Bachelor en master voor klassiek-piano heeft hij zich volledig gericht op het
repertoire voor viool en piano. Hij is ‘visiting artist’ aan de Gould Academy te Bethel Maine (USA)

Meri Khojayan
Meri heeft haar muzikale studie in eerste instantie gedaan in Yerevan, Armenië, waar zij tot de beste student van het studiejaar 2008/2009 werd uitgeroepen. Zij is met lof afgestudeerd bij Eduard Tadevosyan. Daarna heeft zij 5 jaar gestudeerd aan het conservatorium van Maastricht
bij Boris Belkin. Meri heeft deelgenomen aan diverse competities en festivals in diverse plaatsen in Europa, USA en Azië. Ze heeft meerdere prijzen gewonnen met haar muzikale talenten, waaronder de eerste prijs in de Khatchaturian competitie en de eerste prijs bij de Henri Koch
internationale viool-competitie . Tijdens de vele concerten met orkest heeft Meri o.a. Valery Gergiev en Jorma Panula samengewerkt. Ze soleerde bij het Pools Filharmonisch Orkest, het Filharmonisch Orkest Zuid Nederland en het Filharmonisch
Orkest van Dubai.

Leon Tebbe, Omsloten tuin

Opening 8 september 2019 om 16.00 uur in aanwezigheid van de kunstenaar

Leon Tebbe (Breda 1949) woont en werkt sinds zijn twintigste in Arnhem. Hij studeerde aan de Akademie voor Beeldende Kunsten in Arnhem van 1969 tot 1974. Tebbe doceerde van 1991 tot 2013 aan Artez in Arnhem.

Zijn hoofdwerk bestaat uit landschappen in olieverf of gouache.  Deze landschappen lijken losjes geschilderd, de verf is er in stippen en strepen opgebracht.
Dat heeft voor een deel te maken met de manier waarop de doeken tot stand komen. Hij schildert zijn landschappen ter plekke in de buitenlucht.
Omdat het licht nu eenmaal snel kan veranderen, is een zekere haast en een losse manier van doen geboden.
Leon Tebbe schildert weliswaar landschappen die je zou kunnen tegenkomen op de Veluwe, maar hij voegt er een dosis abstractie aan toe die niet zonder meer in dienst staat van het herkenbare. De schilder overschrijdt telkens de grenzen van de figuratie. Voor zijn olieverven zocht Tebbe verborgen plekken in het bos. De gouaches schilderde hij in zijn omsloten achtertuin of in de volkstuin.

In feite verwijst hij hier naar de ommuurde binnentuinen van de grotere villa’s uit de Romeinse Oudheid. Het zogenaamde Peristylium diende om ongewenste personen en niet-gevleugelde dieren buiten te houden. Zo’n binnentuin was omsloten met een muur en een gaanderij met afdak gedragen door zuilen. De muren waren vaak gedecoreerd met fresco’s.

Tentoonstelling  Christiaan Kuitwaard, Bewegend licht 16.06.19 tot en met 27.07.19

Christiaan Kuitwaard (Sneek 1965) was van 1981 tot 1985 beroepsmilitair bij de Koninklijke Marine. Vervolgens studeerde hij aan de kunstacademies van Groningen (1985 – 1986) en Kampen (1986 – 1991). Sindsdien exposeert hij regelmatig in binnen en buitenland.

In zijn schilderijen, tekeningen en aquarellen onderzoekt hij de werking van licht en schaduw. Hij schildert stille objecten en verstilde landschappen, waarbij onderwerpen opdoemen, verschijnen en verdwijnen. In 2015 nam hij deel aan tentoonstellingen in Museum de Fundatie, Zwolle en Museum Kranenburgh, Bergen. Museum Belvédère organiseerde in 2017 een solo tentoonstelling waarbij het rijk geïllustreerde boek ‘licht en stilte’ verscheen. Zijn werk is o.a. opgenomen in de collecties van: Fries Museum, Museum Belvédère, Drents Museum, Stedelijk Museum Kampen, FB Oranjewoud, AFI-collectie, VU ziekenhuis Amsterdam, Ottema Kingma Stichting

De belangrijkste thema’s in het werk van Christiaan Kuitwaard (1965) zijn het stilleven en het landschap. De fijngeschilderde, sterk aan de realiteit gebonden figuraties doet zijn werk in de buurt komen van dat van Jan Mankes en Willem van Althuis. Observaties van bomen en boomgroepen in de bossen rond zijn woonplaats Oldeberkoop verwerkt hij in schilderijen waarin weerkaatsend licht zachte kleursluiers legt over de voorstellingen, de contouren van boomstammen voorzichtig aanzet en de voor- en achtergrond in elkaar laat vervloeien. In zijn werk is er dan ook voortdurend sprake van verschijnen en verdwijnen, tussen positief en negatief. ‘ 

De tentoonstelling in de IJsselsalon loopt gedeeltelijk gelijk met de expositie van Christiaan Kuitwaard in Museum More, Gorssel. Op 23 juli verscheen dit prachtige artikel van Stefan Kuiper over het werk van Christiaan Kuitwaard in de Volkskrant. https://www.volkskrant.nl/es-bda7ec77

04.07.19 De wondebaarlijke vondst. Elizabeth Smalt altviool en Riko Fukuda piano

De wonderbaarlijke vondst van Elisabeth Smalt is een vertelconcert over brieven van Schumann aan haar betovergrootvader, met muziek van Robert en Clara Schumann.
Na het overlijden van haar vader in 2006 vond altvioliste Elisabeth Smalt in haar spullen een mapje met oude brieven, gewikkeld in bruin pakpapier. Nauwelijks te lezen, maar ze ontwaarde de namen van Robert en Clara Schumann. Een wonderbaarlijke vondst!
Het Robert Schumann Gesellschaft in Düsseldorf bevestigde dat de brieven echt waren, en wijdde speciale aandacht aan deze vondst in het Schumann-jaar 2010, met een uitgave, een tentoonstelling en een concert.
Elisabeth’s betovergrootvader Johannes Reinier Smalt was secretaris geweest van de Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst in Rotterdam, hij was een krachtige figuur die zich met hart en ziel inzette voor de muziek. Zo ontstond het contact met Robert en Clara Schumann, en nodigde hij hen namens Toonkunst uit om naar Rotterdam te komen in 1853. Hun bezoek groeide uit tot een tournee in Nederland, die hun laatste gezamenlijke reis zou zijn. Het jaar daarop zou Robert in de Rijn springen, en in een kliniek terecht komen. Clara bleef komen tot op hoge leeftijd, en het contact met Smalt bleef voortbestaan.
Het hele verhaal rond haar brieven wordt door Elisabeth verteld, afgewisseld met brieffragmenten en muzikale intermezzo’s door haarzelf en pianiste Riko Fukuda.

21 juni  Midzomernachtconcert  Frederic Voorn

Aanvang 22.00 uur tot 24.00 uur

Het is een traditie geworden dat pianist Frederic Voorn op de langste dag en de kortste nacht van het jaar een passend Midzomernachtconcert speelt.
Hij zal ons met muziek en verhaal meenemen van de avond in de nacht met het volgende programma:

Johann Sebastian Bach         Franse Suite in C mineur BW 813

Allemande
Courante
Sarabande
Air
Menuet
Gigue

Carl Philip Emanuel Bach     Sonate in G majeur Wq 62/19 H 119

Allegro assai
Andante
Presto

Joseph Haydn                 Sonata in E mineur Hoboken XVI:47 Adagio

Allegro
Finale – Tempo di Menuet

Pauze

Franz Schubert                      Impromptu in C mineur D. 899 # 1

Frederic Chopin                     Polonaise in E flat mineur op. 26 # 2

Frederic Voorn                      Piano Sonata in Es majeur

Allegro ma non troppo
Andante
Vivace

 frederic-voorn-muziek-1

12 april  2019. Aanvang 20.00 uur
Lucie Štěpánová cello en Ksenia Kouzmenko piano,
spelen muziek uit de eerste helft van de 20ste eeuw:  Janáček, Martinů, Debussy en de Falla

ehggss14

Vóór de pauze spelen zij Tsjechische muziek. Twee werken van de CD “Whispering Leaves” die vorig jaar bij Cobra Records is uitgebracht: het “Sprookje” van Leoš Janáček, geïnspireerd door een Russisch sprookje, en de 2de sonate van Bohuslav Martinů, geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de pauze spelen Lucie en Ksenia een van de laatste werken van Debussy, de sonate voor cello en piano, gevolgd door zijn pianoprelude “La puerta del Vino”, en een bewerking voor cello en piano van “Siete canciones populares españolas” van de Spaanse componist Manuel de Falla.

Lucia Swarts.  31 maart, aanvang 15.00 uur
Presentatie van de nieuwe dubbel CD  met de zes cello solo suites van J.S.Bach op  het label Challenge Classics.
Lucia speelt een compact programma met werken van Bach, Gabrielli en Gubaidulina en vertelt tussen de stukken door over de componisten en de keuze van de verschillende instrumenten die zij voor de opname gebruikte

1548671801

Lucia Swarts studeerde bij Anner Bijlsma aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en behaalde in 1982 haar diploma uitvoerend musicus. In datzelfde jaar gaf ze een recital in de kleine zaal van het Concertgebouw als winnaar van de serie New Vintage.
Lucia is sinds 1983 eerste celliste in het orkest van de Nederlandse Bachverening.  Van 1982 tot heden speelt ze in  het Asko/Schoenberg Ensemble.
Naast solistische optredens speelt ze in het Residentie Bach Ensemble en Tulipa Consort.
Lucia Swarts geeft hoofdvak cello en kamermuzieklessen aan studenten van zowel de klassieke als de barokafdeling van het Koninklijk Conservatroium Amsterdam en heeft daar ook de jong talent cellisten onder haar hoede. Zij is gastdocent cello aan het Conservatoire Superior de Salamanca (Spanje).
Van haar verschenen zes solo CD’s.

Lucia Swarts studied with Anner Bijlsma and Lidewij Scheifes at the Royal Conservato in The Hague, where she acquired her solo degree in 1985. In the same year she gave a debut recital in the Amsterdam Concertgebouw in the series New Vintage for talented young musicians. Lucia Swarts specialized in chamber music, both on modern and on baroque cello. She is first cellist in the Baroque Orchestra of the Netherlands Bach Society and forms a duo with harpsichord player Siebe Henstra. She is a member of the Chromatic Quartet and Quartetto Amsterdam, and she frequently plays in ensembles for contemporary music, such as the Schönberg Ensemble and the Nieuw Ensemble. In June 1996, at the Holland Festival, she was one of the solo players in the opera A King, riding by Klaas de Vries. She worked with baroque specialists like Gustave Leonhardt, Ton Koopman and René Jacobs, but also with specialists in modern music like Reinbert de Leeuw and Oliver Knussen, performing in many CD’s, radio and television recordings. Lucia Swarts teaches at the Royal Conservatory in The Hague and at the Conservatory of Groningen. She also gives courses in The Netherlands and abroad, including the annual Festival of Ancient Music in Daroca (Spain).

0504culluciaswarts

Hanshan Roebers, Congs.
24 februari om 15.00 uur opening door Maike van Stiphout, landschapsarchitect
De tentoonstelling is ook te zien op 2 en 3 maart en op 9 en 10 maart van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

DSC00297  DSC00354  DSC00333

Hanshan Roebers (1941 Hengelo, Overijssel) is beeldhouwer en monumentaal ontwerper van kunst en gebouwen.

Hanshan Roebers studeerde aan de Design Academy Eindhoven (1960-1965) en het Instituut voor Sonologie in Utrecht (1966-1968). Zijn werk is sterk beïnvloed door studiereizen naar India en met name Japan.
Het  monumentale werk bestaat uit sculpturale werken, objecten en constructies voor landschappen, tuinen en de gebouwde omgeving.
Zo’n 80 gebouwen en objecten zijn inmiddels gerealiseerd, waaronder  de fabriek van Montis in Dongen,  het Lichtgebouw van Erco in Naarden, de aula van de begraafplaats Ede,  de 4 wachters in schouwburg de Harmonie in Leeuwarden, de 4 poorten voor het Campuscollege in Veldhoven en Het Rondeel aan de Den Elterweg / Ida Gerhardtsingel in Zutphen.

Roebers was als docent verbonden aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem (1980-1986), aan de Toneelschool (ArtEZ Academie voor Theater) in Arnhem, (1975-1978) aan de Hogeschool van Nijmegen(1977-1994), en gaf gastlessen aan de Academie van Bouwkunst in Groningen.

In de IJsselsalon laat Hanshan Roebers zijn Congs zien.
Deze prachtige houten objecten zijn ontstaan na een grote reis door Japan in 2007. Roebers was en is onder de indruk van de onwaarschijnlijke hout-architectuur in dit land en de overal, steeds aanwezige aandacht, het gevoel voor detail. Hij liet zich inspireren door tempels, heiligdommen (shrines) en kloosters.

Oorspronkelijk zijn Congs rituele voorwerpen van jade die in China en Japan in graven werden meegegeven, liggend naast het lichaam. Ze dateren van voor de tijd dat  het schrift ontstond. Er zijn dus geen bronnen die iets zeggen over de functie ervan. Het moet een belangrijk object zijn geweest, want het bewerken van jade was moeilijk en tijdrovend. Roebers noemt zijn objecten Congs , vanwege de vormverwantschap en de geestelijke oorsprong.

DSC00184

Hh

10 februari 2019. Aanvang 15.00 uur

Dubbelinterview met Annet Mooij en Maaike Meijer. Twee vrouwen over twee vrouwen 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Annet Mooij, Jolande Withuis en Maaike Meijer

Kaartjes a 12,50 reserveren op info@ijsselsalon.nl 

Op zondag 10 februari van 15.00 tot 17.00 uur is er weer een sprankelende Literaire IJsselsalon in Zutphen. Jos van Hest gaat in gesprek met twee bijzondere schrijfsters van wie allebei recent een biografie is verschenen over een nog bijzonderder vrouw. Annet Mooij over beeldend kunstenaar Gisèle van Waterschoot van der Gracht: De eeuw van Gisèle; Maaike Meijer over de schrijfster, dichter, kunstenaar F. Harmsen van Beek: Hemelse mevrouw Frederike.
Het zijn twee imposante en spannende biografieën over twee eigenzinnige, krachtige, boeiende dames.

Annet Mooij schreef De eeuw van Gisèle, een biografie over het leven en werk van Gisèle d’Ailly van Waterschoot van der Gracht. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares, zo luidt de ondertitel van deze schitterende vertelling over een vrouw, wier honderdjarige bestaan rijkelijk gevuld was met bizarre avonturen en intrigrerende vriendschappen en liefdes. Als dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër woonde zij achtereenvolgens in Amerika, Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland, Engeland en Nederland. Met name de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen zij haar (destijds nog) kleine Amsterdamse bovenwoning openstelde voor enkele onderduikers, hebben een bepalende rol gespeeld in haar leven. Biografe Annet Mooij laat op een meeslepende manier zien hoe mythes en leugens het levensverhaal van haar hoofdpersoon kleurden.

Maaike Meijer schreef Hemelse mevrouw Frederike over F. Harmsen van Beek die tot de grote dichters van Nederland wordt gerekend. Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator. Ze werd lang afgeschilderd als spilzieke ‘flodderdiva’. Deze kunstenaarsbiografie vertelt een ander verhaal. Harmsen van Beek was nog zoveel meer dan het creatieve middelpunt van villa Jagtlust. Voor het eerst komt ze zelf aan het woord, in brieven en fragmenten uit haar dagboek dat ze sinds haar vroege jeugd bijhield. Maaike Meijer sprak met tal van vriendinnen, vrienden en collega-kunstenaars en kreeg inzage in Harmsen van Beeks gehele archief. Ze doet met haar biografie recht aan een fascinerend en veelzijdig kunstenaarschap van internationale allure.

Biografen pretenderen de waarheid boven tafel te halen. Lukt dat hen? En kan het wel? Biografieën zijn toch ook altijd interpreaties van een leven? Hoe tijdsgebonden en persoonsgebonden is een biografie? Met Maaike Meijer en Annet Mooij als gasten belooft het een fantastische middag te worden. Welkom!

mooij-annet-_copy_-michiel-van-nieuwkerk_w_-min (3)vdi9789403118505             meijer-maaike-martien-sleutjes-afgekocht (4)9200000095737418

Vrienden van het Lied. Zondagmiddag 27 januari om 15.00 u.

Mezzo-sopraan Ruth Willemse zingt liederen van Elgar, Mahler en Wagner. Pianiste Vital Stahievitch begeleidt haar.
De titel van het programma is: ‘A woundrous tide’

Maria Hees en Krin Rinsema   Nieuw werk!

Opening 18 november 15.00 uur.  Open om 13.00 uur
Ook open op zaterdag 17, zaterdag 24 en zondag 25 november van 13.00 tot 17.00 uur

1  5

Maria Hees is sinds haar eindexamen in 1979, aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, werkzaam als zelfstandig en zelfproducerend ontwerpster. Inmiddels is zij een bekendheid met haar ontwerpen van tassen, sieraden, objecten en gebruiksvoorwerpen. Opvallend is het steeds toepassen van nieuwe of andere materialen. “Dit dwingt mij om de mogelijkheden van het nieuwe materiaal te onderzoeken en experimenteren is een grote inspiratiebron”. De materialen prikkelen haar fantasie en vragen om inventiviteit. In meer dan dertig jaar vormgeven ontstonden vele collecties sieraden en tassen waarin o.a. materialen als hout, leer, kunststof, textiel, keramiek, ijzer, zilver, bladgoud e.d. aan bod kwamen, soms in combinatie met elkaar.

Maria Hees neemt regelmatig deel aan exposities in binnen- en buitenland. Haar werk is opgenomen in diverse museumcollecties zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, CODA Apeldoorn , Tassenmuseum Amsterdam, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Israel Museum Jeruzalem, en het Museum of Modern Art in New York.

Speciaal voor deze tentoonstelling ontwierp Maria Hees haar derde serie wintertassen: MUFF
Een combinatie van natuurlijk gelooid leer en kunstbont. Het kunstbont is decoratief , functioneel en houdt je handen warm.

K Rinsema    Krin Rinsema

Krin Rinsema is een schilderes en grafica van de eenzaamheid.

Zij houdt van zwart en wit, van schaduw en van tegenlicht. In haar grafiek gebruikt ze bij voorkeur geen kleur. Dat leidt maar af. In haar schilderijen komt tegenwoordig wel steeds meer kleur voor, hoewel zwart niet weg te denken is uit haar kleurenpalet. Een associatie van een roze nevelig strand wordt volledig tot stand gebracht door de zwarte eenzame figuur die erin wordt geplaatst. Nu is het interessant om te zien wat er gebeurt wanneer de voor Krin Rinsema zo kenmerkende figuur van een kinderlijke baadster of de tussen de elementen verkerende wandelaar wordt weggelaten. Dan heeft het landschap meer nodig om landschap te worden en het kwetsbare levensgevoel uit te drukken. Voor het eerst durft Krin Rinsema dit onderzoek aan te gaan.

Het kleurenscala beweegt zich tussen zwart, wit en tere kleuren. Alleen blauw wordt soms met opmerkelijke kleurkracht gebruikt. Het landschap wordt door Krin Rinsema anders vormgegeven wanneer zij er geen mensen in plaatst. Dit doet zij door de begrenzingen duidelijker aan te brengen tussen land zee en lucht. Een pier, paaltjes, de suggestie van basaltblokken in het water waar de zee schuimend wit tegenaan klotst, al deze middelen worden ingezet om tot een desolate sfeer te komen waarbij de mens zich klein en kwetsbaar gaat voelen. Zij zoekt hetzelfde als in de lege onbegrensde landschappen waarin de baadster wordt geplaatst als een kwetsbare naar binnen gekeerde eenheid. Haar poëtische en omfloerste wijze van schilderen blijft daarbij gehandhaafd evenals de materialen waarmee zij schildert. Zij gebruikt acrylverf, zand, pastelkrijt en houtskool op oude verweerde materialen. Dat kan doek zijn van oude schermgordijnen uit ziekenhuizen en etspapier dat zij voor eerdere drukken heeft gebruikt. In de afgelopen jaren gebruikte zij zelfs een viltig materiaal dat van oude matrasbeschermers afkomstig blijkt te zijn.

Marije Bouman

Zondag 4 november 2018  Aanvang 15.00 uur
Kinderliteratuur voor grote mensen. Annet Schaap en Bette Westera

Dat ook volwassenen veel plezier en diepgang kunnen beleven aan kinderboeken bewijzen Annet Schaap en Bette Westera.
In de IJsselsalon op zondag 4 november  van 15.00 tot 17.00 uur gaat presentator Jos van Hest in gesprek met beide schrijfsters.
Wanneer zijn teksten voor kinderen ook geschikt voor volwassenen? Waarom is er zo’n scheiding tussen kinderliteratuur en ‘echte’ literatuur? Dat belooft een sprankelende middag te worden vol vragen en antwoorden, lekker voorgelezen worden en luisteren naar liedjes.

Annet Schaap 6 (002)

Annet Schaap en Lampje

Lampje, het debuut van Annet Schaap, is vorig jaar als een meteoor de (kinder)literatuur ingedenderd en het zal daar nog jaren en jaren verblijven.
Het werd meteen gezien als een overrompelende klassieker: een rijk, sprookjesachtig verhaal vol magie en vaart, een hoopvol epos met psychologische diepgang.
Het boek is niet alleen geschikt voor kinderen; het is ook een zeldzaam heerlijk leesavontuur voor volwassenen. Ach dat zielige en dappere meisje Lampje, wat ga je van haar houden! En wat leer je, samen met haar, veel over het leven! Annet Schaap, bekend als illustrator van zo’n tweehonderdvijftig kinderboeken, kreeg voor haar debuut de Nienke van Hichtumprijs en de Woutertje Pieterse Prijs.

En nu heeft Annet Schaap voor Lampje ook nog eens de gouden griffel gewonnen!

280fc194-0f9a-4e79-8db4-9dcef9bdecb7

Bette Westera en Diederik van Essel

Het deurtje van de prijzenkast van kinderboekenschrijfster Bette Westera kan nauwelijks meer dicht. Ze kreeg Vlaggen en Wimpels, Zilveren Griffels, Gouden Griffels en voor haar poëzieboek Doodgewoon de Woutertje Pieterseprijs. Dit jaar nog kwam er voor Was de aarde vroeger plat? een Zilveren Griffel bij. Werk van haar in vertaling is te lezen in Frankrijk, Japan, Taiwan, Portugal, Korea, Denemarken, Duitsland, en ga maar door. Bette Westera wordt wel eens de nieuwe Annie M.G. Schmidt genoemd omdat haar geestige, soms melancholieke, soms grimmige verzen zo soepel ritmisch en zonder rijmdwang lopen. Met haar man Diederik van Essel maakt ze liedjes die ze samen zingen.

30 december 2018  Silvester Wandelconcert. Uitverkocht!

Het Geelvinck Museum organiseert een muzikale wandeling door de middeleeuwse binnenstad van Zutphen in kerstsfeer en wintertooi tijdens het Silvester-weekeind van Oud & Nieuw 2018/2019. U beluistert drie concerten in historische huizen, elk op een ander klavier-instrument: een klavecimbel, een moderne salonvleugel en twee originele historische fortepiano’s.In de IJsselsalon speelt het jonge piano-cello duo, Artem Belogurov (winnaar Geelvinck Fortepiano Concours 2016) en Octavie Dostaler Lalonde.
Artem Belogurov en Octavie Dostaler Lalonde presenteren een meeslepend Russisch / Frans programma ,waarin zij de sfeer van de Belle Époque in het Rusland en Frankrijk van het Fin-de-Siècle weten op te roepen op de rond 1914 in Schwelm (Westfalen) gebouwde Ibach. Deze firma in die tijd was hofleveranciers van vele koningshuizen.
• Claude Debussy (1862-1918): Cello Sonata • Charles Davidoff (1838-1889) Romance sans Paroles, Op. 23 • Anton Rubinstein (1829-1894), Melody in F • Gabriel Fauré (1845-1924): Après un Rêve • Jules Massenet, (1842-1912): Élégie

 

21 oktober 2018.  Aanvang 15.00 uur
Middagoncert Meri Khojayan viool en Robert Poortinga piano

Meri en Robert werken als echtpaar zeer intensief samen. In 2016 was het duo uitgenodigd in Amerika om de gehele cylcus van 10 sonates van Beethoven te spelen tijdens het ‘Music without Borders’ Festival . In 2017 speelden ze integraal de Sonates van Brahms.
Naast de concerten won het duo ook de Grand Prix voor het duo-spel, eerste prijs in begeleiding en eerste prijs voor viool solo tijdens de ‘Musical Fireworks international competition’ in Baden-Württenberg (DE).
De IJsselsalon is verheugd nog een concert van dit duo te kunnen organiseren, alvorens Robert en Meri weer voor onbepaalde tijd naar Turijn afreizen om een post graduate studie kamermuziek te volgen bij de gerenommeerde pianisten Enrico Pace en Lukas Hagen.

Programma:

Mozart sonate kv.305 in a majeur

Debussy sonate voor viool en piano

Wim Zwaag sonata voor viool en piano

Sarasate  3 Spaanse dansen

  

Meri Khojayan

Meri begon haar viool-studie in Yerevan, Armenië. Ze kreeg van de President de prijs ‘beste muzikant van het jaar’ in 2009. Ze is met lof afgestudeerd bij Eduard Tadevosyan. Na het behalen van haar diploma heeft ze 5 jaar bij Boris Belkin in Maastricht aan het conservatorium gestudeerd. Bij hem haalde ze haar tweede Bachelor en haar Master diploma’s.

Meri heeft vele prijzen en beurzen gewonnen, o.a. de eerste prijs tijdens de Khachaturian competitie, eerste prijs in Vieuxtemps competitie en de eerste prijs van de Valsesia musica competitie te Corsa Roma. Meri was solist bij het Pools Filharmonisch orkest, het Filharmonisch orkest ‘Zuid Nederland, Armeense Filharmonisch orkest, Filharmonisch orkest Sochi en het Filharmonisch orkest van Dubai.

Robert Poortinga

Robert studeerde bij Tamara Poddubnaya van 2006 t/m 2012, eerst in Groningen en daarna aan het Long Island Conservatory te New York (USA). Na zijn studies heeft hij zich gespecialiseerd bij Konstantin Bogino en Jean Francois Bouvery. Nadien heeft hij zijn tweede Bachelor en Master aan het Maastricht’s conservatorium behaald.

Robert heeft aan vele festivals meegedaan en meegewerkt, O.a. in: V.S., Nederland, Italië en Finland. Robert won de derde prijs tijdens het ‘Young Classical Virtuoso of Tomorrow Competition’ in 2011. In 2012 speelde hij het eerste piano concert van Johannes Brahms in New York. In 2017 won hij de eerste prijs voor het begeleiden en de ‘Grand Prix’ voor het duo-spel tijdens de ‘Musical Fireworks International Competition’ in Baden-Württenberg (DE).

Zondag 30 september 2018 om 15.00 uur. 

Opening van de tentoonstelling de chaos omarmd. Tekeningen van Stella de Kort
De opening wordt verricht door Albert Wulffers,  beeldend kunstenaar, (typo)grafisch vormgever, docent, filmmaker, freelance publicist en programmeur.
De tentoonstelling is ook nog te zien op zaterdag  6 en zondag 7 oktober van 13.00 tot 17.00 uur

stedelijk museum

Stella de Kort (1987) studeerde in  2014 af aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam aan de afdeling VAV (voorheen audiovisueel)
In 2015 werd de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs aan haar toegekend.
Eerder exposeerde zij onder andere bij galerie Bart in Nijmegen en Berlijn, de Beurs van Berlage in Amsterdam, Kunsthal KAdE in Amersfoort, Museum de Fundatie in Zwolle en werd ze geselecteerd voor Art Strabag Kunstforum in Wenen.

Stella maakt voornamelijk grote inkttekeningen van interieurs en exterieurs.
Ook werkt ze aan animaties en installaties van papier.
Zij tekent wat ze kent en wat ze ziet.
Van woningen en kerken, operatiekamers of opgebroken straten. Consequent en precies tekent zei ieder detail .
Alles is voor haar even belangrijk : een baksteen op straat, een sok die over de vloer zwerft , of een schakelaar op een monitor.
Vaak gaat ze als een klassieke landschapsschilder ergens zitten en begint te tekenen . Toch zijn haar tekeningen niet klassiek.
Stella zoekt niet naar een mooie vlakverdeling of compositie , en zij bekommert zich niet om het perspectief . Ze schept geen orde en harmonie , maar zij omarmt de chaos.

IMG_1040 (3)   IMG_0978 (2)

Fortepiano Wandelconcert 2018. UITVERKOCHT!
19 augustus 2018. 
Drie historische huizen, drie verschillende historische piano’s, twee duo’s en één solist: een fascinerende beleving!
In de IJsselsalon speelt Megumi Tanno (Japan) op een bijzondere tafelpiano uit ca. 1810, gebouwd in Parijs door Libertus van Even (met een typisch Frans geluid). Zij speelt onder meer Beethovens “Pastorale” (Op. 28) uit 1801.

26 augustus 2018 Beethoven Festival Aanvang 16.00 uur
Beethoven aan de IJssel
Strijkkwartet La Chambre du Roi aangevuld met de hoornisten Renske Wijma en Fedrico Cuevas Ruiz
Het strijkwartet heeft zich gespecialiseerd in de authentieke uitvoering van muziek uit de 17e en 18e eeuw, en dus ook in de werken van Ludwig van Beethoven, die ook echt een componist van en voor de hoorn is. Juist dit instrument komt goed tot zijn recht in de zogenaamde historisch verantwoorde uitvoering. Voor dit concert is het kwartet daarom aangevuld met twee top-hoornisten.
Bovendien : de hoorn past bij de IJsselsalon….

 La Chambre du Roi

Fortepiano Wandelconcert 2018. UITVERKOCHT!
19 augustus 2018. 

Drie historische huizen, drie verschillende historische piano’s.
In de IJsselsalon speelt Megumi Tanno (Japan) op een bijzondere tafelpiano uit ca. 1810, gebouwd in Parijs door Libertus van Even (met een typisch Frans geluid). Zij speelt onder meer Beethovens “Pastorale” (Op. 28) uit 1801.

15 juli 2018  Nelly van de Velden,  Kijken is voelen. 
50 jaar balletkostuums. 

Opening door danser Dries van der Post. Aanvang 15.00 uur
De tentoonstelling is ook te zien op 21,22,28,29 juli en 4,5,11,12 augustus van 13.00 tot 17.00 uur.  Toegang 3,-
Op zaterdag 4 augustus om 13.00 uur zal danser Dries van der Post zich nogmaals tussen de kostuums begeven…

De IJsselsalon toont een aantal van de vele balletkostuums die Nelly van de Velden in de loop van haar 50 jarige carrière maakte voor onder meer het Nederlands Danstheater, het Nationale Ballet, voor Krisztina de Châtel en Hans van Manen.
Van ontwerptekening naar maatkleding; de kostuums in de balletten hebben een ontstaansgeschiedenis. Het is een boeiend vak, waarvan maar weinig mensen weten hoe dit in zijn werk gaat.

Voor  2,- is een prachtige poster te koop met tips en trucs van Nelly. Ontwerp Sophie Mejan.

R1-00845-0000  M (2) NellyvdVelden

50 Jaar in het vak
Nadat Nelly van de Velden in 1968 haar coupeusediploma heeft behaald en enige ervaring in het naaldvak heeft opgedaan, werkt ze vijf intensieve jaren op het atelier bij Het Nederlands Danstheater. Een periode waarin Nelly op een lockmachine met rekbare stoffen leert werken en de kunst van het stofverven onder de knie krijgt. Als zij na die vijf jaar ook weet hoe je een ontwerptekening naar het gewenste toneelbeeld vertaalt en de stofvalling beheerst, start Nelly haar eigen bedrijf: Nelly van de Velden-Balletkostuumrealisatie.
Sindsdien produceerde ze gemiddeld tien producties per jaar, voor gerenommeerde gezelschappen als Het Nationale Ballet, Scapino, het soloprogramma van Alexandra Radius en Han Ebbelaar, het Züricher Ballett, Ballett am Rhein in Düsseldorf en de Scala in Milaan. Maar ook voor kleinere, experimentele groepen zoals Dansproductie en Krisztina de Châtel.
In de loop der tijd heeft Nelly ook vele kostuums gemaakt voor balletten van Hans van Manen naar ontwerpen van Jean Paul Vroom en Keso Dekker.
Haar werk kreeg nieuwe inhoud door ontwerpopdrachten voor choreografen zoals Heinz Spoerli, Krisztina de Châtel en Martin Schläpfer.
Al dit werk vraagt naast naaitechniek ook een creatieve geest, want er moeten heel wat ‘probleempjes’ worden opgelost.

Van tekening tot toneelbeeld
Als de choreograaf en de kostuumontwerper tot een besluit zijn gekomen, komt Nelly in het spel: zij ‘leest’ de ontwerptekeningen en bedenkt welke stoffen het ontwerp op het toneel het beste laten uitkomen. Ze maak een proefmodel en overlegt met de ontwerper. Als ze het eens zijn, kan het zijn dat er stoffen geverfd moeten worden om het gewenste effect te krijgen. Vervolgens maakt Nelly patronen aan de hand van de individuele maten van de dansers en danseressen en begint het naaiwerk. Daarna reist ze drie keer met een koffer vol kostuums naar het balletgezelschap, de eerste keer om de kostuums per danser precies op maat te maken, een tweede keer ter controle, uiteindelijk nog een keer voor de toneelrepetitie. Dat is een spannend moment omdat dat dan alles bij elkaar komt: dans: muziek, licht, decor en de kostuums.
Nog spannender is het als de kostuums niet alleen door haar zijn uitgevoerd, maar ook het ontwerp van Nelly is. Dat geeft het werk een extra dimensie.
‘ Als ik dan bij de première naar een geslaagde uitvoering met mijn mooie kostuums kijk, zit ik volop te genieten, en begrijp je waarom ik dit werk zo boeiend vind. Voor mij is er niets leuker dan telkens weer deze uitdaging aan te gaan’.

1 Walpurgisnacht couple of moths girl Leo Kulas Faust Zurich    e (2)

N (2)   Nelly (3)

IMG_20180711_184023 (2)  IMG_1693

05 juli 2018   Hightea-concert: De Strijkstrok en z’n viool, door Franc Polman

Aanvangstijd : 16:00 – 16:45.
De strijkstok en zijn viool – een muzikale lezing door Franc Polman met werken van Dario Castello, W.A. Mozart en Louis Spohr.
Franc Polman, viool, Yoshiko Morita, altviool, Susanne Braumann, basse de violon, Vincent van Laar, b.c.

Het is gedurende de 16e eeuw dat de viool -zoals we die nu kennen- in Italië ontstaat,  en sinds die tijd heeft het instrument nog maar nauwelijks grote veranderingen ondergaan. De strijkstok daarentegen, die voor een groot gedeelte de klank van de viool bepaalt, is zich maar blijven ontwikkelen, op een soms radicale manier. En wat komt er allemaal niet bij kijken, bij een goede stok: de besnaring (bij voorkeur paardenhaar uit Mongolië), het soort hout, de vorm, het gewicht… Franc Polman zal aan de hand van een set strijkstokken ons wegwijs maken in deze interessante wereld, de verschillen illustreren en het effect laten horen.

22 juni 2018  Midzomernachtconcert

Na het succes van vorig jaar zal pianist Frederic Voorn u  opnieuw meenemen van de avond in de nacht.

Programma:

Jan Pieterszoon Sweelinck          Pavana Lachrimae

Maurice Ravel                                    Pavane pour une infante défunte

Federico Mompou                            Impresiones Intimas

– Lento cantabile espressivo
– Larguetto
– Gracioso
– Agitato
– Pajaro Triste
– La Barca
– Cuna
– Secreto
– Gitano

Pauze

Claude Debussy                                        Suite bergamasque

– Prélude
– Menuet
– Clair de lune
– Passepied

Frederic Voorn                                        Suite La forêt perdue

– La naissance du jour
– La chasse
– Petite danse pour un temps perdu
– Jeux d’hirondelles
– Claire de nuit

30689335_1773593426081560_1533514181796429824_n2

Drewes de Wit.  Los van mij. 

Opening van de tentoonstelling zondag 27 mei 2018 door Dick Siersema, publicist. Aanvang 15.00 uur
Ook te bezoeken op zaterdag 2 en zondag 3 juni van 13.00 tot 17.00 uur

Groninger Drewes de Wit noemt zijn werk zelf  ‘een zoektocht met een open einde’
Al bijna 50 jaar werkt hij gestaag aan zijn oeuvre dat oorsprong vind in de fundamentele kunst van de jaren 70.
De bijzondere combinatie van lakverf met olieverf maakt de huid van zijn panelen glad en het beeld schijnbaar onscherp.
Over zijn werk zegt Drewes:  ‘ik onderzoek de mogelijkheden en de eigenschappen van het materiaal, ik experimenteer met beeld en vorm, en daarbij probeer ik een soort eigenheid te bereiken, een beeld dat me bevalt, en dat is een persoonlijke opvatting. Maar het beeld moet ook los van mij kunnen staan. Ik heb het wel gemaakt, maar ik ben het niet.’

Onlangs kocht het Groninger Museum nog 4 werken van hem aan.

Han Steenbruggen, directeur van Museum Belvedère in Heerenveen schreef over zijn werk:
Het materiële onderzoek en de daaruit voortvloeiende procesmatige benadering blijven aanleiding, maar in het uiteindelijke beeld lossen ze zich doorgaans op in mijmeringen over figuraties, abstracties, ruimten en onderliggende betekenissen.

DdW_ 1476  DdW_ 1363

Bach Bridges  Zondag 29 april  Aanvang 12:30 uur  Lunchconcert IJsselsalon   Schitterende soli

Jae-Won Lee, viool, Joris van den Berg, cello

J.S. Bach Partita in b kl.t. voor viool

 1. Bloch Suite Nr.1 voor cello
 2. Einali Voice and Fugue

Twee jonge musici uit het Koninklijk Concertgebouworkest vertolken opwindende solowerken. De Sonates en partita’s van Bach behoren tot de mooiste werken die ooit zijn geschreven voor viool. Hier tegenover staan een door Bach geïnspireerd werk van de Joodse componist Ernest Bloch en een wereldpremière van de jonge Iraanse componiste Atefeh Einali.

dag 2 Bach brunch Jae-won Lee  dag 2 Bach brunch Joris van den Berg

Zondagmiddag 25 maart 2018. Aanvang 15.00 uur

Frans Baake presenteert zijn nieuwe boek  no where / now here  dat hij maakte naar aanleiding van zijn reis naar het afgelegen eiland Tristan da Cunha.

Sinds jaren is Frans Baake in de ban van eilanden, als het kan verre, barre en boomloze. Hij maakte reizen naar onder andere de Fär Oer-eilanden, Aleoeten, Falklands, Vuurland en Groenland en maakte er prachtige kunstenaarsboeken van. Op stapel stond een reis naar Tristan da Cunha, zijnde het meest afgelegen eiland met een permanente bevolking.
Dankzij een Werkbijdrage van het Mondriaan Fonds kon deze in maart 2017 plaatsvinden

Tristan da Cunha is een vulkanisch eiland, op Engels grondgebied gelegen in het midden van de Atlantische Oceaan. Er wonen 260 mensen die leven van visserij, verbouw van aardappels en uitgave van postzegels. In 1961 werd de gehele bevolking vanwege de vulkaanuitbarsting naar Engeland geëvacueerd. In 1963 keerden zij massaal terug. Het eiland is moeilijk te bereiken: een vliegveld is er niet, schepen kunnen niet altijd aanleggen vanwege ongunstige weersomstandigheden.

Frans Baake las er als jongen al over in 1971 en sindsdien heeft het eiland hem niet meer losgelaten. Verleden jaar vertrok hij vanuit Ushuaia in het uiterste zuiden van Argentinië. De reis werd gemaakt met mv Plancius, een expeditiecruiseschip dat onder de naam ‘Atlantic Odyssey’ eens per jaar de oversteek maakt van Antarctische naar Arctische wateren en zodoende enkele eenzame eilanden bezoekt: South Georgia, Gough Island, Tristan da Cunha, St. Helena en Ascension.

Na een tussenstop op South Georgia werd na twee weken varen Tristan da Cunha aangedaan. Na een eerste mislukte poging – de slagingskans is 65% – kon het eiland dan toch bezocht worden: een jongensdroom van 46 jaar kwam uit.

Naar aanleiding van de reis en met name de wens om het verre eiland te bezoeken heeft Frans Baake een boek gemaakt in een beperkte oplage van 100 stuks, waarbij ieder exemplaar genummerd en gesigneerd is. Het boek bevat een in linnen gebonden kaft, heeft een liggend formaat van 29,7 bij 42 centimeter en is ingebonden met behulp van een ringband. Het is een kijkboek van een kloek formaat geworden: 56 pagina’s met teksten, tekeningen, foto’s en collages. Naast een gedeelte dat gedrukt is in offset bevat het handgedrukte aanvullingen in boekdruk en zeefdruk.

Het boek  no where / now here  is te koop voor Euro 195,-.

Tijdens de presentatie zal Frans Baake vertellen over de reis en het boek.
Ook zal er een selectie uit vorige reisboeken te zien zijn.
Het eerste exemplaar van de nieuwe uitgave wordt uitgereikt aan Albert Beintema, bioloog en auteur van het boek ‘Het waterhoentje van Tristan da Cunha’. Albert Beintema heeft 12 keer als gids meegevaren tijdens de Atlantic Odyssey en geldt als Tristan-expert bij uitstek. In 2016 ontving hij met zijn boek ‘De grutto’ de Jan Wolkers Prijs.

voor8  DSCN0721

IJsselsalon2018 DSCN0758

Zaterdag 27 januari 2018   20.00 uur . Inloop 19.30 uur 

In memoriam Brian Pollard
Leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en Frans Robert Berkhout, fagot.

Keiko Iwata-Takahashi        viool
Kirsti Goedhart                      viool
Roland Krämer                      altviool
Edith Neumann                     cello
Frans Robert Berkhout        fagot

Programma:

Joseph Haydn 1759 – 1791  Strijkkwartet in d  opus 76 nr. 2   “quinten” (1783)

 1. Allegro
 2. Andante o più tosto allegretto
 3. Menuetto. Allegro ma non troppo
 4. Vivace assai

Kees Olthuis   Reflection (2015)         fagot en strijkkwartet  1940

In memoriam voor Brian Pollard     

—-  PAUZE   —–

Wolfgang Amadeus Mozart  1759 – 1791  Duo in G  KV 423  (1783) viool en altviool

 1. Allegro
 2. Adagio
 3. Rondo Allegro

Edouard Dupuy   1770 – 1822    Quintett   fagot en strijkkwartet

 1. Allegro moderato
 2. Andante sostenuto
 3. Allegro

Componist Kees Olthuis componeerde op verzoek van Frans Robert Berkhout,  Reflection (Bespiegeling)
Dit werk voor fagot en strijkkwartet is een In Memoriam voor Brian Pollard.
Brian was jarenlang de ongeëvenaarde solo-fagottist van het Koninklijk Concertgebouworkest.
Reflection beschrijft verschillende periodes uit het leven van Brian Pollard, waarbij zijn liefdevolle filosofische benaderingen, zijn soms mysterieuze gedachten en ongebreidelde fantasie tot grote inspiratie waren bij het compositieproces. Het stuk ontstaat als het ware uit het niets, als een geboorte, en verdwijnt aan het eind in de eeuwigheid.

Fagotkwintet 25-5-2017 (2)

Zondagmiddag 21 januari 2018. Vrienden van het Lied. Aanvang 15.00 uur

‘Die Winterreise’ van Schubert
Florian Just, bariton en Jan-Paul Grijpink, piano

24 getoonzette gedichten van Wilhelm Müller voor zangstem en piano.
Een jonge man wordt afgewezen en gaat daarna op reis. In het 24e lied ontmoet hij de Leiermann, de speelman met de draailier, een verpersoonlijking van de dood.

Florian Just (bariton) begon zijn zangopleiding als lid van het Dresdner Kreuzchor waar hij als jongenssopraan al soleerde in Die Zauberflöte van Mozart bij de Semperoper Dresden en bij de Staatsoper van Berlijn. Later studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Conservatoire de Metz in de Opera- en Liedklas van Udo Reinemann. Florian Just is een veelgevraagd solist in onder meer Bach’s Weihnachtsoratorium (Staatskapelle Dresden), de Matthäus- en Johannespassie ( Nederlandse Bachvereniging, Gelders Orkest, Noord Nederlands Orkest) Mahlers orkestliederen (De Philharmonie, Ebony Ensemble) en Carl Orff’s Carmina Burana.

Pianist Jan-Paul Grijpink studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam. Hij specialiseerde zich in liedbegeleiding en opera. Hij won diverse prijzen waaronder de prijs voor beste interpretatie van het Schubert-lied bij het concours “Schubert und die Musik der Moderne” in Graz. Jan Paul maakt als repetitor deel uit van de muzikale staf van De Nationale Opera in Amsterdam. Tevens is hij als docent werkzaam aan het Conservatorium van Amsterdam.

naamloos

17, 18 en 19 november van 13.00 tot 17.00 uur  Maria Hees, in kannen en kruiken

MARIA

Speciaal voor de IJsselsalon ontwierp Maria Hees een nieuwe editie bijzondere tassen, de Amphora.
Deze tassen zijn, tezamen met andere tassen uit haar collectie tijdens dit weekend te koop.
Maria zal alle dagen tussen 14.00 en 17.00 uur aanwezig zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maria Hees is sinds haar eindexamen in 1979, aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, werkzaam als zelfstandig en zelfproducerend ontwerpster. Inmiddels is zij een bekendheid met haar ontwerpen van tassen, sieraden, objecten en gebruiksvoorwerpen. Opvallend is het steeds toepassen van nieuwe of andere materialen. “Dit dwingt mij om de mogelijkheden van het nieuwe materiaal te onderzoeken en experimenteren is een grote inspiratiebron”. De materialen prikkelen haar fantasie en vragen om inventiviteit. In meer dan dertig jaar vormgeven ontstonden vele collecties sieraden en tassen waarin o.a. materialen als hout, leer, kunststof, textiel, keramiek, ijzer, zilver, bladgoud e.d. aan bod kwamen, soms in combinatie met elkaar.

Maria Hees neemt regelmatig deel aan exposities in binnen- en buitenland. Haar werk is opgenomen in diverse museumcollecties zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, CODA Apeldoorn , Tassenmuseum Amsterdam, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Israel Museum Jeruzalem, en het Museum of Modern Art in New York.

images download OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2000-hoektas-leer  maria-hees-dutch-design-kussen-tas-rood (2)  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Exclusieve voorpremière Textures door Prisma strijktrio
Zaterdag 11 november 2017. Aanvang 20.00 uur

Het Prisma strijktrio bestaat uit Janneke van Prooijen, viool. Elisabeth Smalt, altviool en Michiel Weidner, cello

In de IJsselsalon kunt u getuige zijn van de exclusieve voorpremière van Prisma’s nieuwste project: Textures.
Audiovisueel kunstenaar en componist  Merijn Bisschops combineert in dit nieuwe stuk, muziek voor Prisma Strijktrio met landschapsfotografie.
De oorsprong van Textures ligt in IJsland, waar Bisschops op uitnodiging van Fljótstunga Artist in Residency verbleef om foto’s te maken en om inspiratie op te doen voor de muziek. Met ogenschijnlijke eenvoud heeft hij natuurlijke vormen, kleuren en texturen van het landschap vastgelegd.
Hij demonstreert daarmee een scherp oog voor beeldcompositie en detail. De muziek die Bisschops componeerde bij de foto’s is zowel sereen als overweldigend.
De uitvoering van Textures door Prisma Strijktrio is een kleurrijke concertervaring waarin muziek en fotografie elkaar vleugels geven.

Voorafgaand daaraan zal het stuk Codex Purpureus van Salvatore Sciarrino klinken: De Italiaanse componist ziet muziek als onderdeel van de natuur, altijd aanwezig, en zonder bedoeling. Zijn muziek is als licht en schaduw, die subtiel de ruimte inneemt, die kleuren hoorbaar maakt.
Codex Purpureus is een intense maar haast geluidloze stroom als “een vulkaanuitbarsting die men van zeer ver waarneemt”.

Programma

 • Codex Purpureus (1983) – Salvatore Sciarinno
 • Textures (2017) – Merijn Bisschops

Fotoprojectie en foto’s: Merijn Bisschops

Strijktrio Prisma staat garant voor 7 eeuwen strijktriomuziek op het scherp van de snede. Virtuoos, hartstochtelijk en stijlbewust combineren violiste Janneke van Prooijen, altvioliste Elisabeth Smalt en cellist Michiel Weidner de hechtheid van een strijkkwartet met de flair van drie gelouterde musici die elkaar feilloos aanvoelen. Het trio was te horen op talloze Nederlandse podia en festivals zoals het Grachtenfestival, KlankKleurFestival, Rijksmuseum, Concertgebouw, De Doelen en op radio en tv.

070716_068-3 070716_074 070716_116

29 oktober  15.00 uur  Dames aan zet

In Dames aan zet  gaat presenator Jos van Hest in gesprek met twee temperamentvolle dichters: Aly Freije en Hester Knibbe.
Aly en Hester, twee sterke wijven, ieder op een eigen manier gepassioneerd tot in de vingertoppen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aly Freije (1944) schrijft gedichten in het Nederlands en in het Gronings, de taal van haar jeugd.
In 2008 kreeg ze de Freudenthal-prijs voor Nedersaksische literatuur.
In 2009 verscheen haar Groningse debuutbundel Wondpoeier, in 2016 haar Nederlandse debuutbundel Door het vanggat.
Ze ziet taal als een vluchtstrook waar ze moet stoppen, uitstappen en woorden verzamelen om daarna weer de rijbaan op te gaan.

Portret-Hester-Knibbe-1200x1800_uitgelicht-e1423214536500-1200x630 (3)

Hester Knibbe (1946) debuteerde in 1982 met Tussen gebaren en woorden.
Daarna verscheen er een tiental bundels, de laatste in 2017 As, vuur.
In 2000 kreeg ze de Herman Gorterprijs; in 2015 ontving ze de VSB Poëzieprijs voor Archaïsch de dieren.
In 2009 verscheen Oogsteen, haar verzamelde gedichten tot dan toe. Haar robuuste en vlijmscherpe poëzie is zowel tastend als trefzeker.
Hester Knibbe behoort tot de beste Nederlandse dichters van deze tijd.

13131228_1598433030471253_873712672411694543_o

Presentator Jos van Hest

Van 20 aug tot en met 1 oktober 2017  tentoonstelling teja van hoften. Over stromen. De wereld die ik ben.

Opening Zondag 3 september om 15.00 uur door drs. Carin Reinders, directeur van museum Coda in Apeldoorn.
De tentoonstelling maakt deel uit van de IJsselbiënnale,  die dit jaar voor het eerst in Gelderland wordt gehouden, met het thema klimaatverandering. ijsselbiennale.nl

teja van hoften. Overzicht voorkamer

De titel voor deze tentoonstelling ontstond naar aanleiding van een wandeling die teja in juni 2016 maakte, van Kampen naar Zutphen. Door het buiten haar oevers treden, was het pad langs de IJssel op meerdere plaatsen overstroomd en moest zij alternatieve routes kiezen. Hoewel haar dilemma slechts werd beperkt tot een keuze tussen kouwe kuiten of de koeien in de hoger gelegen weilanden, was ze zich zeer bewust van het oprukkende water. teja wordt ook vaak overspoeld door een tomeloze stroom van indrukken en associaties uit de wereld, die ze in haar atelier een plaats probeert te geven in beelden die tegelijkertijd naar de buiten- als naar de binnenwereld verwijzen: een bloedvatenstelsel als estuarium gemaakt met behulp van planten. Rivierwieren die ook wel eens onderhuids zouden kunnen groeien. De weerspiegelingen van wolken op het water, die op longblaasjes lijken. Hoe de gedachten van alle kanten komen en dan opeens weer samen vloeien. Hoe je als mens op zich zelf ook een natuurgebied bent, in het klein weliswaar. Het einddoel van haar wandeling, de IJsselsalon, die uitkijkt over de rivier en haar uiterwaarden, is een prachtige plek om haar werk te tonen. De reflecties en het licht veranderen voortdurend de monumentale ruimtes van de Salon.

tejavanhoften.nl

21414697_702314446630950_7538272093944655527_o

Drs. Carin Reinders opent de tentoonstelling

gedachtenwolkjes01   large_tvh_420_1_   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2016venusmandje07   2009-mdl-450x600   2015lymfe1234-02

Concert door de Russisch -Nederlandse pianist Alexander Drozdov.
7 oktober 2017  Aanvang 20.00 uur

IMG_7421

Programma:

Franz Schubert (1797-1828)
Sonata in A majeur D 664
1 Allegro moderato
2 Andante
3 Allegro

Frederic Chopin (1810-1849)
Ballade no 1, opus 23
Scherzo nr 2, opus 31

Pauze

Sergei Rachmaninov (1873-1943)
Variations on a Theme of Corelli

Alexander Scriabin (1872-1915)
Fantasie, opus 28
De Russisch-Nederlandse pianist Alexander Drozdov (1979, Moskou) kreeg zijn muzikale opleiding in Rusland, de VS en Europa.
Zijn talent werd al op zeer jeugdige leeftijd opgemerkt. Na zijn studie aan de prestigieuze Muziekschool voor jong talent Gnessin, zette hij zijn opleiding voort aan de Academie Gnessin in Moscow, waar hij leerling was van Vladimir Tropp.
In 2002 behaalde hij zijn Bachelor diploma voor piano solo, kamermuziek en begeleiding.
Vervolgens studeerde hij in de Verenigde Staten aan het Conservatorium UMKC onder leiding van Robert Weirich.
In 2003 kwam hij naar Amsterdam, waar hij studeert bij Willem Brons en Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalt hij in 2008 zijn Master diploma “cum laude”.
Alexander heeft deelgenomen aan vele masterclasses bij musici van internationale faam, zoals Marie-Françoise Bucquet, John O’Conor, Victor Derevyanko, Pnina Zalzman, Jorge Chaminé, Lee Kum Sing, Jorge Louis Prats.

Hij gaf recitals in beroemde concertzalen in Rusland, Israël en Europa. Als solist trad hij onder andere op met het Nationale Orkest van Moscow, het Nationale Kamerorkest van de URSS en het Orkest van de Academie van Gnessin.
Meerdere malen werd Alexander uitgenodigd voor het CIMA festival in Toscanië/Italië, waar hij o.a. Prinses Christina begeleide en was hij een geziene gast bij het Bougival Festival in Frankrijk. In 2008 nam hij deel aan het festival “Piano aux Jacobins“ in Toulouse/Frankrijk en in 2009 was hij gast bij het Festival Radio Classique in Parijs

Parallel aan zijn carrière als concertpianist is Alexander een gezocht pedagoog.
Momenteel geeft hij les aan het conservatorium van Vibo Valentia in Italië , het land waar hij zich sinds een aantal jaren heeft gevestigd.

IMG_7422 IMG_7423

Poëzie is jong is oud is eeuwig.

Zondag 17 september om 15.00 uur zal Jos van Hest twee bijzondere dichters interviewen: H.C. ten Berge en Marieke Rijneveld

jouk-oosterhof_siredmund_mariekerijneveld Foto Jouk Oosterhof

Marieke Lucas Rijneveld (1991) debuteerde in 2015 met de eigenzinnige, exploderende bundel ‘Kalfsvlies’, waarmee ze in één klap bekend werd in de literaire wereld en de C. Buddingh’- prijs  kreeg voor het beste poëziedebuut.  In de Volkskrant werd ze vervolgens uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Ze trad op bij Crossing Border, Lowlands, De Jonge Schrijversavond en de Nacht van de Poëzie, en haar gedichten en verhalen verschenen in een groot aantal literaire tijdschriften, waaronder Hollands Maandblad, VPRO Gids en De Revisor. Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht, de stad die haar in 2015 het C.C.S. Cronestipendium toekende en de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs. Naast haar bestaan als schrijver werkt ze op een melkveebedrijf. Dit najaar verschijnt bij Atlas Contact haar debuutroman ‘De avond is ongemak.’       

image (3)

Johannes Cornelis (Hans) ten Berge (1938) debuteerde in 1964 met de dichtbundel Poolsneeuw.
Voor Ten Berge is dichten een vorm van onderzoek. Hij heeft een grote belangstelling voor natuurvolken als de Eskimo’s en de Azteken.
In 1967 richtte hij het tijdschrift Raster op, waarvan hij lange tijd de enige redacteur was.
In 2006 ontving hij de PC Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.
Splendor, de laatste bundel van H.C. ten Berge is van een vanzelfsprekende kosmopolitische allure en schittert van het licht.

13131228_1598433030471253_873712672411694543_o

Presentator Jos van Hest gaat met dit tweetal in gesprek.
Beide dichters lezen uiteraard voor op deze middag om nooit te vergeten.

Sang Wook Lee   Jumoney 2017 Tradities vernieuwen, renew traditions.
Tentoonstelling van 9 juli tot en met 30 juli Opening op 9 juli om 15.00 uur door Annemieke Vermeulen, burgemeester van Zutphen

Sang Wook Lee groeide op en studeerde in Zuid Korea. Hij voltooide zowel zijn bachelor als masterstudie aan de Dong-A Universiteit in Busan.
Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten waar hij zijn studie Fabric Design aan de University of Georgia in Athens afsloot met een Graduation with distinction.
Sinds 2004 werkt Sang Wook Lee als Associate Professor aan het Skidmore College, Saratoga Springs, New York. Hij exposeerde in vele solo- en groepstentoonstellingen in de VS en Azie.
In 2010 ontving hij een Special Award in The exhibition of YoungNam, Zuid Korea en in hetzelfde jaar een Honorable Mention voor zijn werk in the Blue Fiber Show in Weaverville, North Carolina.
Recent exposeerde hij het werk Jumoney in China en NYC, New York.
In de IJsselsalon Zutphen toont Sang Wook onder andere de indrukwekkende installatie Jumoney 2017, waarin hij laat zien dat hedendaagse kunst een middel kan zijn om oude Koreaanse en Japanse tradities te behouden en om ze zichtbaar, relevant en aantrekkelijk te maken voor het hedendaagse publiek.

Jumoney 2017 postcard front1

Artist Statement:

Ik groeide op in Zuid Korea, een land met uitgesproken gewoonten en culturele gebruiken. Met mijn groeiende interesse voor westerse esthetiek, ontdekte ik mijn eigen passie voor kunst.
In die tijd was ik ervan overtuigd dat ik, om westerse kunst echt te kunnen begrijpen, onderzoek zou moeten doen in de VS. Dat bracht me er toe verder te studeren in Athens, Georgia. Ik deed daar mijn uiterste best om de westerse cultuur in al zijn vormen te omarmen, een proces dat de verschillen tussen Amerika en die van mijn Koreaanse geboorteland uitvergrootte.
Hoewel ik vroeger nooit problemen had met het definiëren van mijn Koreaanse achtergrond, begon ik door de verhuizing mijn culturele wortels  te onderzoeken. Ik ontdekte dat de warme herinneringen met betrekking tot mijn familie, sociale verbanden en ceremonies naar voren kwamen in mijn werk. En ook de culturele dissonantie tussen deze twee werelden werd zichtbaar.
De onderdompeling in de westerse cultuur had een onverwacht effect op mijn artistieke belangstelling en richting. Het bracht mij ertoe, de traditionele Koreaanse esthetiek, vooral in de textiel, diepgaand te onderzoeken. Het vergrootte mijn liefde en verwondering voor de traditionele Koreaanse kunsten en ambachten.
Al meer dan twintig jaar heb ik een aantal van deze traditionele technieken onderzocht en in mijn werk gebruikt. Een voorbeeld hiervan is Geumbakjang (ook bekend als Dodaikjang), een Koreaanse traditionele techniek om kleding te versieren. Deze techniek wordt ook toegepast in Japan, waar het Kinpaku heet.
In beide culturen wordt goud of zilver metallic folie aangebracht op het oppervlak van de stof om weelderige effecten te creëren. Geumbakjang ambachtslieden maken hierbij houten stempels. Deze worden met een plakkerige pasta ingesmeerd en daarna afgedrukt op de stof. Vervolgens wordt het bladgoud op de textiel aangebracht en zachtjes ingewreven.
Het feit dat Geumbakjang niet zo bekend is als het Japanse Kinpaku, (zoals de Hanbok, minder bekend is dan de Japanse Kimono), bracht me ertoe te onderzoeken hoe en waarom traditionele kunstvormen en de erkenning ervoor, zich in de loop van de tijd zo verschillend ontwikkelen.
Hedentendage zijn traditionele handgedrukte stoffen met natuurlijke kleurstof grotendeels vervangen door machinegedrukte stoffen en chemische kleurstoffen.
Hoe minder mensen traditionele kleding dragen, hoe meer de historische  relevantie verloren gaat. Naast het doorgronden, documenteren en behouden van dit textielkunsterfgoed, ben ik ook geïnteresseerd in het verkennen van hoe hedendaagse kunst een middel kan zijn om de oude tradities te behouden en om ze zichtbaar, relevant en aantrekkelijk te maken voor het hedendaagse publiek.

img_3034  ijselsalon_0011  sang-wook-lee-jumoney-2017-in-de-ijsselsalon

Over “Jumoney 2017”

Voor de installatie Jumoney 2017, te zien in de IJsselsalon, werd ik geïnspireerd door de traditionele Bokjumoney.
Bokjumoney is een klein traditioneel buideltje dat vroeger, meestal door kinderen, om hun middel werd gedragen. Oorspronkelijk waren ze bedoeld om verschillende spulletjes in mee te nemen, maar op Nieuwjaarsdag werd het buideltje ook gebruikt om rode bonen in te doen. Deze werden  aan het kind gegeven om het te beschermen tegen kwade geesten en om het voorspoed te wensen.
Tegenwoordig ziet deze traditie er anders uit:  als kinderen nu hun Hanbok dragen, krijgen ze geld in plaats van rode bonen om in hun Bokjumoney te stoppen.  Maar ondanks de culturele veranderingen wordt de symbolische gelukswens, nog steeds gekoppeld aan het dragen van de Bokjumoney.
De waardevolle culturele betekenis van deze buideltjes hebben mij geïnspireerd om deze Bokjumoney in mijn werk te integreren.
Bladgoud is een belangrijke toevoeging op elk van de buideltjes. Het proces van het aanbrengen van bladgoud op textiel, (Geumbakjang) is een oude Koreaanse techniek die werd toegepast op traditionele kledingstukken. Geumbakjang ambachtslieden maken hierbij houten stempels, die met een plakkerige pasta worden ingesmeerd en daarna afgedrukt op de stof. Vervolgens wordt het bladgoud op de textiel aangebracht en zachtjes ingewreven.
Een vergelijkbaar proces werd toegepast in Jumoney 2017.

Artist Statement

While coming of age in South Korea, a country with distinct customs and cultural practices, I took an interest in Western aesthetics and discovered my passion for art. At the time, I believed that in order to truly understand Western art, I needed to continue my studies in the United States. This led me to enroll in graduate school in Athens, Georgia, and upon relocating to the U.S., I made a conscious effort to embrace western culture in all its forms, a process that made the differences between America and those of my Korean homeland pronounced. Although I previously never had trouble defining my Korean heritage, over time, I began questioning my cultural ties, and noticed fond memories of family, social interactions and ceremonies surfacing in my artistic practice, culminating in artistic works that explored the cultural dissonance of relocation.

Furthermore, this immersion in western culture had an unexpected effect on my artistic interests and direction. It led me to deeply investigate traditional Korean aesthetics, especially in the Fiber Arts. As my research reinforced my admiration and wonder surrounding traditional Korean artistry and craftsmanship, it prompted questions regarding traditional techniques, questions that can only be answered through deep investigations into the roots of their cultural origins and subsequent evolution.

For over twenty years, I have been researching some of these traditional techniques and utilizing them in my work. One example is gold applique or Geumbakjang (also known as DODAIKJANG), a process used to decorate Korean traditional garments. This technique can also be found in Japan, where it is called Kinpaku. In both cultures, gold or silver metallic foil is applied to the fabric’s surface to create lavish effects. Geumbakjang artisans draw and design patterns, which they apply to wooden blocks which they then carve accordingly. The artisans then apply a sticky paste, stamp the fabric, and then place gold leaf over the stamp while gently grazing it. Kinpaku artisans on the other hand draw and design patterns on stencil paper before carving them. The fact that Geumbakjang is not as largely recognized as Kinpaku, just as Hanbok, a traditional style of Korean clothing, is not as well renowned as the Kimono, a Japanese traditional garment, leads me to want to research how and why traditional art forms have developed such differing levels of recognition and respect through the passage of time.

As techniques develop, speed and efficiency is increased. Traditional hand printed fabrics with natural dye have largely been replaced by machine printed fabrics and chemical dye. As fewer people wear traditional garments, the understanding of their historical relevance is lost. Beyond learning, documenting and preserving this fabric art heritage, I am also interested in exploring how contemporary art can become a vehicle to extend the life of these practices; making these traditions visible, relevant, and appealing to audiences today. My project will show how contemporary artists from both Korea and Japan are utilizing and preserving these techniques in their individual studio practices.

 About “Jumoney 2017”

For Jumoney 2017, Korean traditional pouches called Bokjumoney inspired me to create this installation piece.
Bokjumoney is formally worn on ones’ waist, and was commonly carried by children. This pouch was originally made to carry miscellaneous items, but on New Year’s Day the pouch was also used to carry around red beans. Red beans were given to the child to protect from evil spirits and provide good will. Nowadays that tradition has changed and when children wear their traditional Hanbok they are given money instead of red beans to put inside of their Bokjumoney. Although that part of culture has changed, the symbol of providing good will is still signified by carrying the pouch around. The cultural significance in this pouch has inspired me to include Bokjumoney in this installation piece.
Gold-leaf was also be applied to each of the Bokjumoney pouches. The process of applying gold-leaf to fabric, or Geumbakjang in Korean, is a long-standing tradition used to decorate Korean traditional garments and other items. Geumbakjang artisans usually draw and design patterns, which they apply to wooden blocks and then carve accordingly. The artisans then apply a sticky paste, stamp the fabric, and then place gold leaf over the stamp while gently grazing it. A similar process where gold or silver metallic foil is applied to fabric was used in Jumoney 2017.

ijsselsalon-opening-swl-annemieke-vermeulen

Midzomernachtconcert Frederic Voorn

Zaterdag 24 juni 2017  Buffet 20.00 uur / Midzomernachtconcert Aanvang 22.00 uur
Op de langste dag en de kortste nacht van het jaar neemt Fredric Voorn u in woord en muziek mee in de wereld van de Nocturne.
Nocturne komt van het Latijnse Nocturnus, ‘Nachtelijk’ en is een muzikale compositie die geïnspireerd is op de sfeer van de nacht.
Frederic Voorn  is concertpianist, componist en maakt programma’s voor Radio 4. Hij dirigeert vier koren, schrijft artikelen voor diverse bladen en schrijft een boek over de geschiedenis van piano’s en pianisten.

Programma Midzomernachtconcert:
Ludwig van Beethoven Adagio sostenuto uit de Mondscheinsonate
John Field Nocturne in Bes/Nocturne in Es
Frederic Chopin Nocturne op. 9 # 2/ Nocturne op. 37 # 1/ Nocturne in Cis op. posthume
Mikhail Glinka Nocturne in F klein ‘La séperation’
Peter Tchaikovsky Nocturne in F groot op. 10 nr. 1/
Charles-Valentin Alkan Nocturne in B groot op. 22
Adolf Gutmann Nocturne in As groot op. 8 nr. 1
Claude Debussy Nocturne in Des groot/ Claire de lune uit de Suite bergamasque
Frederic Voorn Claire de nuit uit de Suite La Forêt perdue/ Pièces simples et naturelles
– Nantua
– Sarabande
– Intermezzo
– Lament
– Nos enfants, Berceuse
uljeegroter

22 april om 15.00 uur concert en cd presentatie. Schumann, Rossini en Brahms
Stefan Blonk hoorn, Riko Fukuda pianoforte en Frank Polman viool.

Stefan Blonk, begon zijn eerste hoornlessen bij Ab Koster in Den Haag en studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Piet Schijf. Daarna bij Hermann Baumann in Essen. Al tijdens zijn conservatoriumtijd combineerde hij het spelen van de moderne ventielhoorn met de natuurhoorn. Vlak na zijn studie in Den Haag werd hij eerste hoornist  bij Het Gelders Orkest in Arnhem. Een positie die hij vele jaren combineerde met spelen in het Orkest van de Achttiende Eeuw. In 2013 besloot Stefan zijn baan in Arnhem op te zeggen om free-lancer te worden. En kwam  het accent meer op de  natuurhoorn te liggen. Naast het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Apollo Ensemble speelt hij  bij vele ensembles in binnen en buitenland. Zo speelde hij de laatste jaren in Australië, Japan, Korea, Polen, Zwitserland, Duitsland, België, Frankrijk en Denemarken. Zowel als solist en kamermuziekspeler is Stefan altijd zeer actief geweest. Zo speelde hij bij het Valerius ensemble (waaronder twee tournees naar Brazilië) en vaak met collega’s uit het Gelders orkest. Ook speelde hij enkele malen als solist met het Gelders orkest, het Phillips symfonie orkest, Combattimento Consort en anderen. Stefan is hoofdvakdocent hoorn aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Hij gaf masterclasses in Spanje, België en Brazilië en op het conservatorium van Amsterdam.

stefan-blonk-30-01-2014-47  img23058_31-3  franc-polmancannelies-van-der-vegt-950x712

Riko Fukuda studeerde piano en hobo aan het Toho-Gakuën conservatorium in Japan. Een beurs van de Nederlandse overheid maakte het haar mogelijk bij Stanley Hoogland aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag te studeren. Hier specialiseerde ze zich op de fortepiano.
Haar solo opnames met werken van Pinto en Dussek (op Olympia label) werden met groot enthousiasme ontvangen. Op Brilliant classic kwamen twee cd’s uit  met pianosonates van Haydn. Recente opnames zijn er van Mendelssohn solo piano werken, een pianoconcert van Sigismund Neukomm en pianoconcerten van Anton Eberl met de Kölner Akademie olv Michael Willens.
Recent verscheen een opname van de Winterreise van Franz Schubert met bariton Jasper Schweppe.
Riko is een begenadigd kamermuziekvertolker en lid van het Nepomuk Fortepiano Kwintet.

Franc Polman studeerde viool aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Bouw Lemkes. Hij volgde masterclasses bij Sandor Végh, Berl Senofsky en voor oude muziek bij Jaap Schröder, Lucy van Dael, Elisabeth Wallfisch en Fabio Biondi.

Hij is concertmeester van Musica ad Rhenum en eerste violist in het Orkest van de Achttiende Eeuw; ook speelt hij regelmatig in projecten van het Apollo ensemble en Musica Amphion.
In het buitenland nam hij plaats in prestigieuse barokorkesten zoals Musica Antiqua, Les Musiciens du Louvre en The Raglan Baroque Players, en gaf masterclasses aan de Händelacademie in Karlsruhe en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast is Franc Polman actief in vele kamermuziekensembles, zoals het Nepomuk Fortepiano Quintet en het Schuppanzigh strijkkwartet, waarvan hij sinds 2006 deel uitmaakt.
Met fortepianiste Riko Fukuda vormt hij een duo. Franc Polman bespeelt een viool van Hendrik Jacobs (Amsterdam, 1701).

Dinsdagavond 21 maart, 20.00 uur 3 meesterwerken voor hoorn en piano. 

Programma:

Ludwig van Beethoven (1770-1827)    Sonate voor piano en hoorn, op.17
Allegro moderato/Poco adagio, quasi andante/Rondo – Allegro moderato

Ferdinand Ries (1784-1838)   Sonate voor hoorn en piano, Op.34
Larghetto – Allegro molto/ Andante/Rondo. Allegro

Robert Schumann (1810-1856)   Adagio und Allegro voor hoorn en piano

Beethoven en Ries componeerden nog voor de natuurhoorn en wisten de mogelijkheden van dat instrument muzikaal inventief uit te buiten. Schumann was een van de eersten die de nieuwe hoorn met ventielen effectief wist te gebruiken.  Zijn Adagio und Allegro is een perfect voorbeeld van vroeg romantische lyriek gecombineerd met een sprankelende virtuositeit.

portret2-kleur

Teunis van der Zwart is een van de toonaangevende hoornisten van zijn generatie, en maakte furore als bespeler van de natuurhoorn.
Hij is een internationaal vermaard specialist op zijn instrument, en actief als solist, kamermuziekspeler, docent en coach.
Als solist speelde hij onder dirigenten als Frans Brüggen, Phillipe Herreweghe, René Jacobs, Jos van Veldhoven, Ivor Bolton, Hidemi Suzuki, Michael Willens en Ivan Fischer.
Hij maakte CD opnamen als solist met o.a. het Freiburger Barock Orchester, het Orkest van de Achttiende Eeuw. Zijn vaste kamermuziekpartners zijn Isabelle Faust, Alexander Melnikov en Shuann Chai.
Tevens is hij artistiek directeur van Music Meeting Heiloo en hoofd van de Oude Muziek Afdeling van het Conservatorium van Amsterdam.

shuann-chai-2

Pianiste Shuann Chai is een actieve en boeiende performer, veelgeprezen voor interpretaties op zowel moderne en historische instrumenten. Haar projecten weerspiegelen haar brede interesse: het uitvoeren van de 32 Beethoven sonates op historische piano’s (seizoenen 2013-17), samenwerkingen met moderne dansers met de muziek van John Cage (2013) en Sergei Prokofiev (2015), en kamermuziek programma’s in La Folle Journée (Tokyo, Japan) en het festival Bach en Combrailles (Frankrijk). Zij is woonachtig in Nederland sinds 2008, en treedt op in heel Europa van Finland tot Spanje en de Oekraïne tot het Verenigd Koninkrijk. Ondertussen is zij ook actief in en Azië en in haar geboorteland de Verenigde Staten.

29 januari 2017 om 15.00 uur opening van de tentoonstelling Fred Sieger en Helen Sieger-White. ‘Those were the days…’

Opening door Rob de Leeuw, voorzitter stichting Signature, uitgevers van grafiek. En voormalig vice president van de Peter Stuyvesant Collectie.
Looptijd van de tentoonstelling 29 januari tot en met 12 maart 2017

download

Begonnen als autodidact realist ontdekte Fred Sieger (1902-1999) in de jaren 30 de suggestieve kracht van kleur. Aanvankelijk bouwde hij zijn schilderijen op met louter kleurvlekken. Na 1945 werden de vormen steviger en de kleuren heftiger. Naast dat van Matisse en Picasso werd vooral het werk van Chaim Soutine een bron van inspiratie.
In 1948 vertegenwoordigde Sieger de Nederlandse schilderkunst op de Biënnale van Venetië. In 1951 werd hij docent aan de kunstacademie in Arnhem. Een jaar eerder had hij zijn eerste volledig non-figuratieve schilderij gemaakt. Behalve met vormen en kleuren experimenteerde hij ook met de materie. In 1958 en 1959 nam hij deel aan de eerste spraakmakende tentoonstelling van de Informele Groep, met onder anderen Armando, Jan Schoonhoven en Henk Peeters.
Daarna ging Sieger zijn eigen weg. Hij liet zich leiden door persoonlijke ontdekkingen en fascinaties. Siegers definitieve doorbraak vond niet in Nederland maar in Denemarken plaats, waar zijn doorwrochte schilderijen vanaf begin jaren 60 grote waardering genoten. Een bekende Deense criticus omschreef zijn werk eens treffend als ‘coloristische kamermuziek’.
Met de opleving van het expressionisme in de schilderkunst rond 1980 kwam het werk van Fred Sieger ook in Nederland weer volop in de belangstelling. Hij werd herkend als een van die zeldzame kunstenaars die zich voortdurend blijven doorontwikkelen, zonder aan kwaliteit in te boeten. Zijn latere werk behoort dan ook tot het beste in zijn oeuvre.
Werk van Fred Sieger bevindt zich het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, Museum Het Valkhof in Nijmegen, Museum Henriette Polak in Zutphen, Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau (D) en vele particuliere collecties in binnen- en buitenland.

www.siegerwhitestichting.nl 

FS-D3         fs-1031         fs-1089

images

In 1948 kwam Helen White (1911-2010) vanuit haar geboortestad New York naar Nederland. Na een korte lesperiode aan de Arts Students League en het Pratt Institute had ze besloten beeldhouwkunst te gaan studeren in Amsterdam. Onder leiding van de beeldhouwer Cephas Stauthamer bereidde ze zich met succes voor op het toelatingsexamen van de Rijksakademie, waar ze les kreeg van Piet Esser.
In Amsterdam ontmoette ze al gauw haar toekomstige echtgenoot, de schilder Fred Sieger. Na diens aanstelling aan de kunstacademie van Arnhem verhuisden ze halverwege de jaren 50 samen naar het oosten van Nederland. In 1965 vestigde het echtpaar zich in Zevenaar. Inmiddels had Helen Sieger de klei verruild voor de verf, omdat ze – zoals ze het zelf formuleerde – behoefte had aan kleur.
Waar Fred Sieger bijna uitsluitend in olieverf werkte, koos Helen Sieger voor de gouacheverf. In dit medium ontwikkelde ze zich in snel tempo tot een specialist. Haar eerste werken tonen vereenvoudigde landschappen en stadsgezichten. Later kwamen de figuren in vrolijke kleuren, geschilderd in een losse toets en een directe, enigszins naïeve stijl. Bron van inspiratie was het werk van kunstenaars als Paul Klee en Picasso, die haar niet zozeer in formele zin beïnvloedden als wel met hun onbevangen benadering van de beeldende kunst.
Door de jaren heen ontwikkelde Helen Sieger een volstrekt eigen artistiek gezicht, waarin vrouwfiguren de hoofdrol spelen, maar daarnaast ook veel aandacht is voor de autonome zeggingskracht van kleur en handschrift. Behalve in vele musea en galeries in Nederland stelde zij haar werk tentoon in Zweden, België, Denemarken en Duitsland.
Werk van Helen Sieger bevindt zich in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, Museum Henriette Polak in Zutphen en vele particuliere collecties in binnen- en buitenland.

www.siegerwhitestichting.nl

hw-2099-r      hw-2123-r      hw-2100-r

Vrienden van het Lied: Sara Klein Horsman mezzo sopraan, Vesna Dimcevska piano,
Zondagmiddag 5 februari. Aanvang:15.00 u.

Op het programma staan werken van Bosmans, Brahms, De Falla, en De Severac.
http://www.vvhl.nl/solisten/zangers/sara_klein_horsman en http://www.vvhl.nl/solisten/instrumentalisten/vesna_dimcevska

download        download-1

Lezing door schrijfster en filosofe Désanne van Brederode.  ‘Allemaal anders: over de vruchtbaarheid van verschillen.’
Zondag 18 september, aanvang 15.00 uur.  

‘Meelopers, kuddedieren, gewoontedieren: kwalificaties voor een mensensoort waartoe zekere moderne westerlingen niet graag willen behoren.
Beter is het een authentiek, origineel, vrij individu te zijn. Een persoon met de moed om zich te onderscheiden, zelfs tegen de stroom in te zwemmen.
Iemand met een onafhankelijk geest, creatief, mondig, avontuurlijk en niet bang voor veranderingen.
Toch hopen velen daarbij wel dat hun eigenheid door anderen wordt opgemerkt.
En niet zelden wil men zich door anderen laten inspireren: opvallende eenlingen die al hebben bewezen ‘hoe het moet’.
Het volgen van trends, het zoeken naar gelijkgestemden, het creëren van een veilig nest, het opgaan in de massa en/of het afbakenen van de eigen groep: ook dat tekent moderne, vrije mensen.
Tegenstrijdige verlangens? Ja. Maar door ze te onderzoeken in plaats van het spanningsveld op te heffen, kan een nieuwe manier van samenzijn ontstaan.
Waarin de verschillen niet hoeven worden weggepoetst én niet tot versplintering leiden, maar hun eigen vruchtbare kracht hebben. Allemaal anders. Samen alleen.’

Lezing Désanne van Brederode  Desanne

Indrukken|25 sept tot en met 22 okt 2016
Opening zondag 25 september 13.00 uur door Erik Slagter, kunsthistoricus

Maand van de Grafiek is een landelijke grafiekmanifestatie in oktober 2016 met 140 exposities door heel Nederland. Het doel is om de grafiek als kunstvorm in al zijn diversiteit een stevige impuls te geven, gericht op zowel een breed publiek al ook op een professionele groep van liefhebbers, kunstenaars en kunsthandelaren.
In de IJsselsalon wordt in deze periode werk getoond van 7 grafici, allen bevriende collega’s van graficus Frans Baake: Rudi Bastiaans, Marijke van Dijk, Ton Martens, Willem Moeselaar, Justine van der Noordaa en Béa Verheul.

FB Signals2015 008  Ton MartensIMG_4004  Willem Moeselaar_ 1MG_0227

Geelvinck Fortepiano Festival Zutphen 2016
IJsselsalon concert met Frederic Voorn piano.  23 oktober 2016 | 14.30 uur | IJsselsalon, Zutphen

Frederic Voorn speelt in de IJsselsalon in Zutphen op de Grotrian-Steinweg (c. 1895). In bruikleen van het Geelvinck Museum
“Een nachtelijke reis van de romantische klassieken naar de klassieke romantici”
Met op het programma werken van J.C. Bach, W.A. Mozart, F. Schubert en Nocturnes van Glinka, Tchaikovsky en Scriabin.

Frederic-Voorn-aan-piano-foto-Jos-Uljee2

Van Gendt Quartet | Vrijdag 26 augustus 2016 | Aanvang 16.00 uur

Het uit leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest bestaande kwartet speelt Beethovens strijkkwartet nr. 7 in F groot.
Het stuk werd in 1808 gepubliceerd onder opus 59, nr.1, bestaat uit vier delen en is langer dan bij Beethoven gebruikelijk is.
De muziek stelt hoge muzikale en technische eisen aan de spelers. Enkele delen hebben de sonate-vorm, terwijl het laatste deel is opgebouwd rond een bekend Russich thema. Beethoven deed dit waarschijnlijk om zijn Russische opdrachtgever (de ambassadeur in Wenen) gunstig te stemmen.
Het Van Gendt Kwartet bestaat uit: Jae-Won Lee, 1e viool   Leonie Bot, 2e viool   Michael Gieler, altviool   Fred Edelen, cello
  
Van Gendt.Qu
Fokke van Heel | Zaterdag 27 augustus 2016 | Aanvang 16.00 uur

Fokke van Heel is solo-hoornist van het Nederlands Philharmonisch orkest en het Nederlands Kamerorkest.
Begeleid door pianiste Naomi Tamura wordt de Hoornsonate opus 17 van Ludwig van Beethoven gespeeld.
De componist schreef  het werk in 1800 speciaal voor hoornvirtuoos Giovanni Punto die veel heeft bijgedragen aan de technische ontwikkeling van het instrument.
Met de hoorns van die tijd was het stuk eigenlijk niet te spelen, Beethoven heeft er later dan ook meerdere wijzigingen in aangebracht. Deze sonate is vanwege melodische lijnen ook zeer geliefd bij cellisten.

Naomi Tamura pianiste zw 

Tentoonstelling ‘Chinezen in Zutphen’. Van 10 juli tot en met 14 augustus 2016

Authentieke kostuums, accessoires, sieraden en gebruiksvoorwerpen van de Dong en Miao Chinezen. De collectie van Mieke Gorter.

  DCT april mei 2007 137 (2) 13654395_553512131488012_849133679192707710_n 13612249_553511314821427_7349914670187185228_n 13654308_553511214821437_3774746470798242927_n
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA 13680994_553512778154614_2238036509992870332_n

Zomeracademie Zutphen 6-10 juli 2016
Muzikale verdieping met Zomer Academie Zutphen, Johannette Zomer.

De Zomer Academie Zutphen is een vijfdaags muziekevenement met masterclasses, presentaties, workshops en concerten, op verschillende overdekte plaatsen in de stad Zutphen. De focus ligt op de authentieke uitvoeringspraktijk (vocaal en instrumentaal) voor professionals, conservatoriumstudenten en gevorderde amateurmusici. De klinkende resultaten zijn natuurlijk toegankelijk voor publiek.

De Zomer Academie Zutphen biedt professionele musici, studenten en gevorderde amateurmusici de kans lessen te ontvangen van prominente meesters en zo te werken aan techniek en interpretatie op hun eigen instrument of met hun stem. Maar ook om een breed publiek, op toegankelijke wijze, kennis te laten maken met het instuderen en uitvoeren van klassieke muziek in het algemeen.

Meesters Zomer Academie Zutphen 2016

Johannette Zomer, zang | Bruno Nünlist, CH, zen, zang | Philip Curtis, UK, opera | Marcel Ponseele, B, hobo |Kate Clark, AU, traverso | Franc Polman, viool | Yoshiko Morita, JP, altviool | Lucia Swarts, cello | Maggie Urquhart, UK, contrabas | Siebe Henstra, clavecimbel | Klaas Stok, orgel, koor | Fred Jacobs, theorbe, luit | Paul Komen, forte piano  | Susan Williams, AU, baroktrompet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   13600054_1168782619850691_2649950786988982524_n   zomer-300x300IMG_9376 (5)   IMG_9344IMG_9420    Johannette in de tuin    Paul Komen    13606520_1170248839704069_4630531068944736310_n

Tentoonstelling Rob Stultiens en Marijke Stultiens-Thunnissen van 9 april tot en met 2 juli 2016

IMG_8349xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Marijke Stultiens. Geboren op 12 april 1927 in Breda.  Na haar gymnasiumtijd hebben de ouders van Marijke, zelf technici,  een wetenschappelijke studie voor haar op het oog.  Toch krijgt ze in 1946 toestemming om naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht te gaan. In 1949 stapt ze over naar de Jan van Eyckacademie  om als enige vrouw aan de schildersopleiding te beginnen. Als ze is afgestudeerd in 1953 is ze meteen succesvol en krijgt tot driemaal toe de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst toegewezen. Altijd is er de intense verbintenis met het materiaal . Vanaf 1957 zijn dat textiele objecten, waarmee ze ruimtelijke vormen verkent. Later speelt papier een belangrijke rol.  Maar de verf blijft ze haar hele kunstenaarscarrière trouw. In haar werk drukt ze zich heel sprekend uit, expressionistisch. Muziek en poëzie spelen direct of indirect een belangrijke rol. Ze exposeert in Maastricht, maar ook in ondermeer Lausanne, Haarlem,  Den Haag, Warschau, Stuttgart, Venlo, Groningen, Sittard  en Parijs. Marijke’s respectabele leeftijd vormt geen belemmering om haar fantasie nog elke dag te verbeelden.

DSC_0442          DSC_0403CCCCCCCCCCCCC           DSC_0453

DSC_0447                        DSC_0443

Rob Stultiens

Rob Stultiens. Geboren 6 oktober 1922 Maastricht. Overleden 23 maart 2002.  Rob, wiens moeder sterft in het kraambed,  zwerft als kind vaak door de mergelgrotten bij Maastricht, in de doodse stilte, een donker labyrint waarin hij op het spoor wordt gezet van de weg die hij in zijn werk te gaan zou hebben. In 1941 begint  hij de beeldhouwopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht en studeert na een onderduikperiode tijdens de oorlog in 1947 af. Daarna gaat hij een jaar naar de Rijksacademie Amsterdam waar hij les krijgt van professor Bronner om vervolgens o.l.v. Oscar Jespers aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht te studeren. Vanaf het moment dat hij in 1952 zijn opleiding heeft afgerond, begint zijn carrière als ‘Limburgs meest eigenzinnige beeldhouwer’. Een periode die, tot zijn dood in 2002, een halve eeuw  zal beslaan. Hij is inventief, speels. Droomt zijn eigen dromen. Zijn werk is doordrenkt met poëzie;  Rilke, Gezelle, Kemp, Engelman.  Hij vertelt verhalen in keramiek, porselein, metaal, beton, hout, steen, metaal, plastic, textiel en gevonden materiaal. Steen en klei zijn constanten. Rob Stultiens exposeerde onder andere in Praag, Delft, Den Haag, Amsterdam, Lisse,  Aken, Maastricht, Groningen, Eerssel en Antwerpen.

DSC_0440DSC_0431

DSC_0412DSC_0435DSC_0467

Marijke en Rob Op de Jan van Eyckacademie leren Marijke en Rob elkaar kennen. Ze trouwen in 1954. Ook in hun werk vinden ze elkaar; in een land van verbeelding dat geen grenzen kent. Prof. Asselbergs, alias Anton van Duinkerken, opent hun eerste tentoonstelling in Maastricht in 1955. Daarna zullen nog vele exposities volgen, gezamenlijk, met anderen of solo. Vanaf 1960 wonen en werken ze in de buurt van Maastricht. Het huis  op de berg lijkt een uitkijkpost  dat uitziet over het dal waar de stad Maastricht in geborgen ligt. Marijke en Rob hebben gescheiden ateliers. Hun huis en de prachtige beeldentuin fungeren als expositieruimte voor hun beider werk en als open huis  voor concerten en poëzievoordrachten. In 1995 ontvangt zowel Rob als Marijke een koninklijke onderscheiding, Ridder in de orde van Oranje Nassau, vanwege hun verdiensten voor de beeldende kunst.

12 december 2015 tot 1 februari 2016 tentoonstelling Corrie Swaak

Opgeleid als fotografe aan het toenmalige Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de latere Rietveldacademie, heb ik jarenlang gewerkt als fotografe. De keramiek ontdekte ik pas veel later

De fotografie leerde mij wachten op het juiste moment, kiezen voor het onomkeerbare vastleggen van dat moment. De mens speelde daarin jarenlang een beeldbepalende rol zonder verhalend te worden.
Mijn foto’s van de laatste jaren kennen echter een duidelijke kentering. Ik concentreer me op het landschap en de invloed van de jaargetijden. In de landschappen zoek ik beweging, sfeer, het steeds veranderende licht, universele beelden die een tijdloze wereld oproepen .

Toen ik ruim vijftien jaar geleden keramiek als beeldende discipline ontdekte wist ik dat ik begon aan een lang leer- en maakproces. Vanaf het begin was duidelijk dat ik helderheid in uitdrukking en eerlijkheid in materiaal wenste na te streven.
De keuze voor keramiek betekende ook  aansluiten bij een eeuwenoud handwerk, lang gedomineerd door functie en traditie.
In mijn werk zijn die aspecten verenigd: het materiaal, de klei met onbegrensde plastische mogelijkheden en de vormtaal van tekens. In het begin met sacrale elementen en vaak gerelateerd aan de kleur van de deels ongeglazuurde klei. Soms met bladgoud afgewerkt, of met engobe, of met glazuur, afhankelijk van de vorm.
Vanaf het midden van de negentiger jaren is in het werk een langzame verschuiving naar een vereenvoudiging van de vorm, architectonisch van opbouw. Altijd gedacht vanuit het materiaal. Vaak met een geometrische hoofdvorm en contrasterende plastische elementen.

IMG_0017     _32_0631 kopie    DSCN2365 kopie

IMG_7696      DSCN8389     IMG_8096

10 oktober 2015 tot 20 november 2015 tentoonstelling van Frans Baake en Stef Kreymborg,  Niets te beleven

Open zaterdag 10 oktober 2015 van 14.00 tot 17.00 uur
14.00 uur Lezing Frans Baake

Open zondag 11 oktober 2015 van 14.00 tot 17.00 uur
16.00 uur Concert Trio Janacek

Frans Baake Kunstenaarsboeken/Grafiek

Frans Baake (Stad-Delden 1958) volgde de opleiding grafisch ontwerpen en vrije grafiek aan de Akademie voor Beeldende Kunst AKI te Enschede. Daarna studeerde hij aan de afdeling vrije grafiek van de Rijksakademie te Amsterdam.

Sinds jaren maakt Frans Baake reizen naar eilanden, waar mogelijk naar mistige en winderige. Op reis maakt hij schetsen, foto’s, notities. Naar aanleiding van die bezoeken maakt hij grafiek en kunstenaarsboeken, die hij in een kleine oplage vaak zelf drukt, inbindt en uitgeeft. Boeken en prenten met foto’s, houtsneden, collages, teksten, associaties. Het is voornamelijk het kale, naakte landschap wat hem aanspreekt. Op de Aleoeten, gelegen in de Beringzee en behorend tot de staat Alaska, vond hij een zogoed als verdwenen cultuur, met een mengeling van Inuit- en Russische invloeden, gestoken in een Amerikaanse jas. De Falklands bezocht hij 10 jaar na de Argentijnse inval. Wat hem intrigeerde was de afstand van de eilandengroep tot het moederland Engeland. Het eiland Miquelon, behorend tot het Franse overzeese gebiedsdeel St. Pierre & Miquelon, is verbonden met het eiland Langlade. Beiden worden verbonden door een zandstrook waarop in de loop der eeuwen schepen strandden: een scheepskerkhof. Zo heeft ieder eiland voor hem een eigen betekenis.

Werk van Frans Baake wordt gepresenteerd op beurzen en exposities in binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij als gastdocent regelmatig workshops over het maken van boeken aan scholen en kunstacademies. De boeken hebben inmiddels hun weg gevonden naar (inter)nationale collecties zoals die van het Museum van het Boek in Den Haag, Centre Pompidou in Parijs, Victoria & Albert Museum in Londen en het Museum of Modern Art in New York.     www.fransbaake.nl.

Stef Kreymborg      www.stefkreymborg.nl

Trio Janacek

IMG_0440

Eugénie van der Grinten, fluit, Maarten Veeze, viool, Gijs van der Grinten, altviool

De drie leden van het ensemble Il Terzetto hebben hun ervaring in het spelen van kamermuziek opgedaan in het Gemini Ensemble, een ensemble waarmee zij in binnen- en buitenland optraden en veel opnamen maakten. Het Gemini Ensemble kreeg een Edison voor de CD Chansons Classiques met de Franse zanger Philippe Elan.

Gijs van der Grinten was tevens eerste violist in Holland Sinfonia, en docent aan het Alkmaars Conservatorium.

Maarten Veeze en Eugénie van der Grinten doceerden onder meer aan de conservatoria van Amsterdam, Zwolle, Maastricht en Alkmaar. Zij gaven masterclasses in Italië, Polen, Canada en de V.S. Gedurende vele jaren waren zij de drijvende krachten achter het Westerkerk Bachorkest te Amsterdam.

Maarten en Eugénie vormen een echtpaar; Gijs en Eugénie zijn een tweeling.

De combinatie fluit, viool en altviool is niet heel gangbaar in het kamermuziekrepertoire. De instrumenten hebben ieder een gelijkwaardige en concerterende rol en vooral het ontbreken van een bas maakt dat deze combinatie een geheel eigen plaats inneemt in de kamermuziekliteratuur.

Het repertoire van Ensemble il Terzetto omvat o.a. werken van Mozart, Beethoven, Max Reger, Henk  Badings, Antonin Dvorak, Sergey Tanéjèv en Endre Szervánszky.

IMG_7102.sJPG   DSC_0246   DSC_0230   DSC_0254 DSC_0242  DSC_0257  DSC_0292  DSC_0305  DSC_0226  OLYMPUS DIGITAL CAMERA