Ludwig van Beethoven door Paola Volpe, piano en Liliana Bernardi, viool

Concert op vrijdag 6 maart, aanvang 20.00 uur. Deur open om 19.30. Kaarten reserveren a € 20,- op info@ijsselsalon.nl

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag op 8 maart, spelen deze Italiaanse dames de sterren van de hemel in een prachtig programma met werken van Ludwig van Beethoven, die 250 jaar geleden werd geboren.

Het programma bevat onder andere variaties op het thema ‘Als je met me wilt dansen’ uit Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart. Figaro zong dit voor zijn geliefde Suzanne voor hun huwelijksnacht. De variaties van Beethoven zijn geschreven en opgedragen aan Eleonore Breuning, een dierbare vriendin van de componist.
Het Rondo in G majeur heeft Beethoven gecomponeerd en opgedragen aan een vrouw, gravin Henriette von Lichnowsky. Zo heeft elke compositie die gespeeld wordt wel iets met vrouwen uit Beethovens entourage te maken. Na de pauze wordt de Frühlingssonate uitgevoerd, de sonate in F majeur ‘La Primavera’.
Deze sonate symboliseert in feite de maand maart als de maand van de Lente en de Vrouw, twee thema’s die wedergeboorte en schoonheid in zich verenigen. Alvast verklappen: de toegiften zullen bestaan uit werken van vrouwelijke componisten.

L. van Beethoven

  • 12 variaties in F-majeur: 12 variaties voor piano en viool op het thema  ‘Se vuol ballar con me’ uit Mozarts ‘Le Nozze di Figaro’  WoO 40
  • 6 Duitse dansen voor viool en piano Wo0 42
  • Rondo’ in G-majeur Wo0 41

Pauze

‘Frühlingssonate’ in F-majeur uit 1801  Opus 24                           

  • Allegro
  • Adagio molto espressivo
  • Scherzo  (Allegro molto)
  • Rondo  (Allegro, ma non troppo)                       

De Variaties: 12 Variaties op het thema ‘se vuoi ballar con me’ uit de opera “Le Nozze di Figaro” van Mozart. Dit zingt Figaro voor de huwelijksnacht met Suzanna. De variaties van Beethoven zijn geschreven en opgedragen aan Eleonore Breuning, een dierbare vriendin van de componist.

Het rondo: Rondo in G Majeur dat Beethoven heeft opgedragen aan gravin Henriette von Lichnowsky.

De Fruhlingssonate is gekozen vanwege de tijd van het jaar. In het Italiaans heet deze sonate “La Primavera”, oftewel de lente.
En La is tevens de vrouwelijke vorm van een lidwoord.

Werken die onder WoO uitkwamen en werken die onder een Opusnummer uitkwamen. Beide aanduidingen en categorieën zijn uit de Kinsky-catalogus uit 1955. WoO is een afkorting van Werk ohne Opuszahl, Duits voor “werk zonder opusnummer”.

Paola Volpe pianiste, debuteerde op 12-jarige leeftijd in het befaamde Theater ‘La Fenice’ in Venetië onder leiding van Piero Bellugi. Vervolgde haar studie aan het Conservatorio San Pietro a Majella in Napels onder leiding van Tita Parisi en Sergio Fiorentino. Zij is winnaar van talrijke prijzen waaronder die van de Italiaanse radio en televisie en heeft zich snel gevestigd in de grote Italiaanse theaters en belangrijke buitenlandse instellingen in Europa, Azië en Zuid-Amerika. Heeft samengewerkt met verschillende dirigenten waaronder C. Zecchi, F. Caracciolo, P. Sbarcea, K. Kaufmann, H. Andrescu en anderen. In 2007 ontving ze de Sebetia Ter Prize, zilveren plaquette van de president van de Italiaanse Republiek. Regelmatig uitgenodigd als jurylid van internationale wedstrijden, waaronder: het Horowitz concours in Kiev, Het Krainev Concours in Moskou en het Concours de Valence. Zij is artistiek directeur van het internationale pianistenconcours ‘Le Muse’ in Napels en van de Società Umanitaria Fondazione Humaniter ’Massimo delle Campa’. Zij is hoofdvakdocent piano aan het San Pietro a Majella-conservatorium in Napels.

Liliana Bernardi, violiste, is Cum Laude afgestudeerd aan het Santa Cecilia Conservatorium in Rome bij Maestro Redditi, en heeft een studiebeurs gewonnen om de studie voor het Diploma of Higher Education aan de Academie van Santa Cecilia voort te zetten bij Bice Antonioni en F. Ayo. Ook behaalde zij het kamermuziekdiploma aan de Accademia Chigiana bij Zanettovitch. Zij volgde Masterclasses bij Zhislin, Kaplan, Accardo. Zij concerteert in grote solo- en orkestrale werken in Italië, Europa en het Midden-Oosten. Zij heeft samengewerkt met grote solisten waaronder: Rostropovic, U. Ughi, Vengerov, Mullova en is gedirigeerd door dirigenten zoals Muti, Chung. Zij werkte samen in de grote zalen als eerste violiste en in concertino’s in het Teatro alla Scala Philharmonic te Parma en bij het New Jersey Philarmonica Orchestra. Zij is professor aan het Morlacchi-conservatorium van Perugia en vicepresident van het A.GI.MUS in Rome, Associazione Giovanile Musicale, een genootschap voor jonge musici.

Als Duo treden Paola Volpe en Liliana Bernardi  sinds zeven jaar zeer succesvol op. In binnen en buitenland oogsten ze veel lof met hun gezamenlijke spel. Zij begonnen rond Internationale Vrouwendag, dat jaarlijks op 8 maart wordt gevierd,  met het programma, “Donne Degne di Nota”- vrouwen die noten waardig zijn. Het programma rondom deze dag bereidt zich steeds meer uit. Ook onbekende vrouwlijke componisten zetten zij succesvol op de kaart. Naast vrouwelijke componisten worden er ook manlijke componisten gespeeld, die voor hun geliefden een stuk schreven. Op verzoek is er veel mogelijk met dit Duo, immers het repertoire viool/piano is groot om uit te kiezen.