Kees Stoop, veelzijdig tekenaar

De hele maand mei te bezoeken op afspraak info@ijsselsalon.nl of bellen naar 06 38088562

Opening op zaterdag 7 maart 15.00 uur, door schilder Henk Helmantel.

Kees Stoop, geboren in Werkendam 1929 en overleden in Holten 2019, wist vanaf het moment dat hij een potlood kon vasthouden, dat hij beeldend kunstenaar zou worden. Ondanks dat er in het gereformeerde gezin waarin hij opgroeide van kunstzinnigheid geen sprake was, wist Kees zijn weg te vinden.

Toch is Kees Stoop nauwelijks bekend bij het grote publiek. Exposities van zijn werk zijn er niet veel geweest; Kees Stoop heeft er nooit van gehouden om aan de weg te timmeren. Toch is de erkenning van zijn grote kunstenaarschap er in kleinere kring wel gekomen. Vele particuliere verzamelaars hebben werk van Kees Stoop aangekocht. Het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam bezit 150 tekeningen en etsen van Kees Stoop. Hij werd door Dr. Bob van den Boogert, voormalig conservator van het Rembrandthuis in Amsterdam, één van de grootste tekenaars van ons land genoemd.

Na de tweede wereldoorlog woonde Kees Stoop in Dordrecht. Daar ontmoette hij de schilder Cor Noltee, die hem al tekenend en schilderend begeleidde, en zijn toekomstige vrouw, Ans Verhoeven. In 1955 kreeg Kees Stoop een studiebeurs uit het Ary Scheffer Fonds en koos voor de kunstacademie in Antwerpen.
In zijn Antwerpse academietijd raakte hij in de ban van de schilderkunst van Belgische expressionisten als Constant Permeke en Gustave De Smet, wat aan zijn vroege tekeningen en schilderijen goed valt af te lezen. Hiermee werd de basis gelegd voor Stoops voorkeur voor geabstraheerde figuratieve vormen, die we ook in zijn latere werk blijven aantreffen.