Lucie Štěpánová cello en Ksenia Kouzmenko piano

12 april  2019. Aanvang 20.00 uur

Lucie Štěpánová cello en Ksenia Kouzmenko piano,
spelen  muziek uit de eerste helft van de 20ste eeuw:  Janáček, Martinů, Debussy en de Falla

Plaatsen a 12,50 reserveren op info@ijsselsalon.nl 

ehggss14

Vóór de pauze spelen zij Tsjechische muziek. Twee werken van de CD “Whispering Leaves” die vorig jaar bij Cobra Records is uitgebracht: het “Sprookje” van Leoš Janáček, geïnspireerd door een Russisch sprookje, en de 2de sonate van Bohuslav Martinů, geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de pauze spelen Lucie en Ksenia een van de laatste werken van Debussy, de sonate voor cello en piano, gevolgd door zijn pianoprelude “La puerta del Vino”, en een bewerking voor cello en piano van “Siete canciones populares españolas” van de Spaanse componist Manuel de Falla.

Ksenia

Ksenia Kouzmenko wordt internationaal geroemd voor haar gevoelige en technisch indrukwekkende pianospel en is zeer geliefd als kamermuziekpartner.

Ksenia werd geboren in Minsk, Belarus, als dochter van een pianistenechtpaar. Ze studeerde aan het Nationaal Muziek College te Minsk bij Vladimir Zaretski en Grigori Sjersjevski, de voormalige pianodocent van haar vader. Op twaalfjarige leeftijd debuteerde ze als soliste met orkest.  Ze studeerde af cum laude, met gouden medaille. Ksenia vervolgde haar pianostudie aan de Nationale Muziekakademie bij Igor Olovnikov, waar ze, eveneens cum laude, haar master degree haalde als concertpianist, docent, en in pianobegeleiding en kamermuziek.

In 1995 kwam ze met een internationale studiebeurs naar Nederland voor een post-graduate studie bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ksenia ontving in 1997 en 1998 een beurs van de Yuri Egorov Foundation. Ze volgde vele masterclasses bij o.a. Abbey Simon, György Sándor, Vazha Chachava, Lazar Berman, György Kurtág, Earl Wild, Charles Rosen, Karl-Heinz Kammerling, Ivan Moravec en naam deel aan de Bach-interpretatiecursussen bij professor Walter Blankenheim.

Ksenia ontving internationale prijzen voor pianobegeleiding. Als soliste won ze de tweede prijs en de publieksprijs van het internationale Tromp Muziek Concours te Eindhoven, en de derde prijs op de Rencontres Musicales de Gaillard, Frankrijk.

lshjhkmit_2017-01-13-10-21-59_2017-01-24-09-16-15

Lucie Štěpánová is geboren in Praag. Haar moeder is zangeres en haar vader violist. Ze begon op vierjarige leeftijd piano te spelen. Haar eerste celloles kreeg ze toen ze elf jaar oud was. Ze studeerde cello op het Praags Conservatorium bij Jaroslav Kulhan en vanaf 1994 vervolgde ze haar studie op het Utrechts Coservatorium bij Lenian Benjamins en Elias Arizcuren. In het jaar 2001 behaalde ze haar Orkestdiploma bij Christoph Henkel op de Freiburger Muziekhochschule in Duitsland en in 2003 sloot ze haar studie af met het Artist Diploma (solistendiploma) bij Janos Starker op de School of Music van de Indiana University in de USA. In het zelfde jaar won ze daar de eerste prijs op het David Popper concours. Lucie heeft tijdens haar studie vele cello- en kamermuziekmasterclasses gevolgd.

Zij treedt vaak op als solist met orkesten en in verschillende kamermuziekbezettingen in binnen- en buitenland. Zij heeft een aantal opnames en live-registraties gemaakt voor de Tsjechische radio, solorecitals gegeven op het Jong Praagfestival en gesoleerd met het Praags Filharmonisch orkest.
Met het Freiburgs Akademisch Orkest heeft ze als soliste door de VS getourd.
Er zijn twee documentaires over haar gemaakt, voor de Japanse en de Tsjechische televisie. Er is een stuk speciaal voor haar en haar moeder gecomponeerd door de Tsjechische componist Jiří Gemrot, wat ze samen hebben opgenomen voor de Tsjechische radio. Toen ze op solotoernee was door Japan heeft ze in de Casuals Hall gespeeld voor de Japanse kroonprinses.

Sinds 2007 vormt zij een duo met pianiste Ksenia Kouzmenko, waarmee zij in concertzalen door heel Nederland gespeeld heeft, o.a in het Concertgebouw.

Programma:

Leoš Janáček (1854 – 1928)                       “Pohádka”/”Sprookje” (1910, rev. 1923)

– Con moto

– Con moto

– Allegro

Bohuslav Martinů (1890-1959)                Sonate nr.2 voor cello en piano (1941)

– Allegro

– Largo

– Allegro commodo

 

PAUZE

 

Claude Debussy (1862 – 1918)                  Sonate voor cello en piano (1915)

– Lent. Sostenuto e molto risoluto

– Sérénade. Modérément animé

– Final. Animé. Léger et nerveux

 

Claude Debussy (1862 – 1918)                “…La puerta del Vino” (1913)

 

Manuel de Falla (1876 – 1946)                 “Siete canciones populares españolas” (1914)

 

– El paño moruno

– Nana

– Canción

– Polo

– Asturiana

– Jota

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten in de IJsselsalon? Mail naar info@ijsselsalon.nl

IJsselsalon | IJsselkade 21 | 7201 HD Zutphen | www.ijsselsalon.nl | info@ijsselsalon.nl | 06 38088562