Leon Tebbe, Omsloten tuin

Opening tentoonstelling 8 september om 16.00 uur in aanwezigheid van de kunstenaar

Ook te zien op 14, 15 en op 21, 22 september van 13.00 tot 17.00 uur.

Leon Tebbe (Breda 1949) woont en werkt sinds zijn twintigste in Arnhem. Hij studeerde aan de Akademie voor Beeldende Kunsten in Arnhem van 1969 tot 1974. Tebbe doceerde van 1991 tot 2013 aan Artez in Arnhem.

Zijn hoofdwerk bestaat uit landschappen in olieverf of gouache.  Deze landschappen lijken losjes geschilderd, de verf is er in stippen en strepen opgebracht.
Dat heeft voor een deel te maken met de manier waarop de doeken tot stand komen. Hij schildert zijn landschappen ter plekke in de buitenlucht.
Omdat het licht nu eenmaal snel kan veranderen, is een zekere haast en een losse manier van doen geboden.
Leon Tebbe schildert weliswaar landschappen die je zou kunnen tegenkomen op de Veluwe, maar hij voegt er een dosis abstractie aan toe die niet zonder meer in dienst staat van het herkenbare. De schilder overschrijdt telkens de grenzen van de figuratie. Voor zijn olieverven zocht Tebbe verborgen plekken in het bos. De gouaches schilderde hij in zijn omsloten achtertuin of in de volkstuin.

In feite verwijst hij hier naar de ommuurde binnentuinen van de grotere villa’s uit de Romeinse Oudheid. Het zogenaamde Peristylium diende om ongewenste personen en niet-gevleugelde dieren buiten te houden. Zo’n binnentuin was omsloten met een muur en een gaanderij met afdak gedragen door zuilen. De muren waren vaak gedecoreerd met fresco’s.