Frans Baake no where / now here

Zondagmiddag 25 maart 2018. Aanvang 15.00 uur

Frans Baake presenteert zijn nieuwe boek  no where / now here  dat hij maakte naar aanleiding van zijn reis naar het afgelegen eiland Tristan da Cunha.

Sinds jaren is Frans Baake in de ban van eilanden, als het kan verre, barre en boomloze. Hij maakte reizen naar onder andere de Fär Oer-eilanden, Aleoeten, Falklands, Vuurland en Groenland en maakte er prachtige kunstenaarsboeken van. Op stapel stond een reis naar Tristan da Cunha, zijnde het meest afgelegen eiland met een permanente bevolking.
Dankzij een Werkbijdrage van het Mondriaan Fonds kon deze in maart 2017 plaatsvinden.

p.24 logo fonds

Tristan da Cunha is een vulkanisch eiland, op Engels grondgebied gelegen in het midden van de Atlantische Oceaan. Er wonen 260 mensen die leven van visserij, verbouw van aardappels en uitgave van postzegels. In 1961 werd de gehele bevolking vanwege de vulkaanuitbarsting naar Engeland geëvacueerd. In 1963 keerden zij massaal terug. Het eiland is moeilijk te bereiken: een vliegveld is er niet, schepen kunnen niet altijd aanleggen vanwege ongunstige weersomstandigheden.

Frans Baake las er als jongen al over in 1971 en sindsdien heeft het eiland hem niet meer losgelaten. Verleden jaar vertrok hij vanuit Ushuaia in het uiterste zuiden van Argentinië. De reis werd gemaakt met mv Plancius, een expeditiecruiseschip dat onder de naam ‘Atlantic Odyssey’ eens per jaar de oversteek maakt van Antarctische naar Arctische wateren en zodoende enkele eenzame eilanden bezoekt: South Georgia, Gough Island, Tristan da Cunha, St. Helena en Ascension.

Na een tussenstop op South Georgia werd na twee weken varen Tristan da Cunha aangedaan. Na een eerste mislukte poging – de slagingskans is 65% – kon het eiland dan toch bezocht worden: een jongensdroom van 46 jaar kwam uit.

Naar aanleiding van de reis en met name de wens om het verre eiland te bezoeken heeft Frans Baake een boek gemaakt in een beperkte oplage van 100 stuks, waarbij ieder exemplaar genummerd en gesigneerd is. Het boek bevat een in linnen gebonden kaft, heeft een liggend formaat van 29,7 bij 42 centimeter en is ingebonden met behulp van een ringband. Het is een kijkboek van een kloek formaat geworden: 56 pagina’s met teksten, tekeningen, foto’s en collages. Naast een gedeelte dat gedrukt is in offset bevat het handgedrukte aanvullingen in boekdruk en zeefdruk.

Het boek  no where / now here  is te koop voor Euro 195,-.

Tijdens de presentatie zal Frans Baake vertellen over de reis en het boek.
Ook zal er een selectie uit vorige reisboeken te zien zijn.
Het eerste exemplaar van de nieuwe uitgave wordt uitgereikt aan Albert Beintema, bioloog en auteur van het boek ‘Het waterhoentje van Tristan da Cunha’. Albert Beintema heeft 12 keer als gids meegevaren tijdens de Atlantic Odyssey en geldt als Tristan-expert bij uitstek. In 2016 ontving hij met zijn boek ‘De grutto’ de Jan Wolkers Prijs.

voor8  DSCN0721

IJsselsalon2018 DSCN0758

 

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten in de IJsselsalon? Mail naar info@ijsselsalon.nl

IJsselsalon | IJsselkade 21 | 7201 HD Zutphen | www.ijsselsalon.nl | info@ijsselsalon.nl | 06 38088562 | 06 18237749