Fortepiano Wandelconcert 2018

Fortepiano Wandelconcert 2018
19 augustus 2018.

Drie historische huizen, drie verschillende historische piano’s, twee duo’s en één solist: een fascinerende beleving!

In de IJsselsalon speelt Megumi Tanno (Japan) op een bijzondere tafelpiano uit ca. 1810, gebouwd in Parijs door Libertus van Even (met een typisch Frans geluid). Zij speelt onder meer Beethovens “Pastorale” (Op. 28) uit 1801.

In Dat Bolwerk (1549) speelt het duo Tullia Melandri (piano) en Evan Buttar (cello) op een Collard & Collard tafelpiano uit ca. 1845. Dit bijzondere instrument (klavierbreedte maar liefst CC-a4) is in Londen gebouwd voor de Ierse markt en heeft een typisch Engels geluid. Het leent zich uitstekend voor de romantische werken van Schumann en William Sterndale Bennet. Evan speelt op een cello gebouwd door Jakob Weiss in ca. 1745 (bruikleen Nationaal Muziekinstrumenten Fonds).

Chie Hirai (piano) en Izhar Elias (klassieke gitaar) spelen in de concertzaal van het Muziek Museum in Huis ‘De Wildeman, die wortelt in de late Middeleeuwen. De uit Japan overgekomen Chie (indertijd een leerling van o.a. Stanley Hoogland) speelt op de Heilmann fortepiano uit ca. 1780-1790. Matthaus Heilmann uit Mainz maakte gebruik van een vroeg Weens mechaniek en deze fortepiano verschilt daarom in klankkleur en speeltechniek weer sterk van de eerder genoemde instrumenten. Het is zeer geschikt voor klassieke werken uit deze periode, de specialiteit van Chie. Bovendien speelt zij ook enkele werken op een Pleyel fortepiano uit 1842, zodat u het verschil met de Heilmann kunt beluisteren.

Het Fortepiano Wandelconcert Zutphen vormt één van de hoogtepunten van het Geelvinck Fortepiano Festival.

Voor info kijk op https://www.geelvinck.nl/concerten/fortepiano-wandelconcert-zutphen-2018/